Реконструкција Малог парка, ново дечије игралиште на Мегдану или реконструкција игралишта на плажи?
10/04/2020

Реконструкција Малог парка, ново дечије игралиште на Мегдану или реконструкција игралишта на плажи?

Град Ужице је у 2019. години заједно са нашим суграђанима успешно спровео Ужички програм локалног партнерства – УДРУЖИМО СЕ са буџетом од 5 милиона динара, док је у исте сврхе у овој години опредељено 13 милиона динара, од чега је 10 милиона из буџета града, а 3 милиона су средства добијена од Владе Швајцарске. Ужичани су кроз овај програм имали прилику да предлажу и, уз финансирање од стране Града, реализују пројекте по њиховој жељи у свом непосредном окружењу.

Члан Градског већа Града Ужица Миодраг Петковић: “Овогодишњи јавни позив за Ужички програм локалног партнерства ће бити расписан по окончању ванредног стања”

“Захваљујући овом програму, по речима члана Градског већа Града Ужица Миодрага Петковића, Ужице је од Министарства државне управе и локалне самоуправе добило награду као најбољи град у области транспарентности и учешћа јавности у раду локалне самоуправе у износу од 2,6 милиона динара. Такође, уз ову награду, Ужицу за исти програм следи и додатних 960.000 динара од стране Сталне конференције градова и општина из донаторске линије Swiss Pro.”

Помоћник градоначелника Ужица Немања Нешић

Средства добијена од Министарства и СКГО у укупном износу од 3.560.000 динара биће усмерена у реализацију једног од три пројекта: реконструкцију Малог парка, изградњу дечијег игралишта на Мегдану или реконструкцију игралишта за мали фудбал на Градској плажи, а о томе који ће пројекат бити реализован, по речима помоћника градоначелника Ужица Немање Нешића, одлучиваће грађани Ужица.

“Град Ужице је дефинисао три локације које се налазе у центру града, а грађани ће својим гласовима преко апликације постављене на страници Града Ужица имати могућност да одаберу који ће пројекат бити реализован кроз ову активност.

У данима када је већина наших суграђана принуђена да проводи време у својим домовима и када имамо очигледно повећану употребу интернета, дошли смо на једну иновативну идеју да повећамо укљученост грађана Ужица у процес доношења одлука. Планирамо да након окончања ванредног стања кренемо са одређеним инвестицијама, а намера нам је да овај период мањих активности искористимо за припрему свега тога”, наводи Нешић.

Ружа Пенезић, координатор за урбанизам и развој у ЈП Ужице развој

Ружа Пенезић, координатор за урбанизам и развој у Јавном предузећу Ужице развој навела је да су сва три пројекта која су предмет ове акције веома значајна за Ужице и Ужичане, сваки на свој начин.

“Реконструкцијом дела Малог парка око еснафске чесме предвиђа се поплочавање тла гранитним плочама и формирање новог места окупљања Ужичана. Зона интервенције обухвата стазу дуж улице Димитрија Туцовића, као и њено проширење у виду платоа који обухвата постојећу чесму и продире према унутрашњости парка. Тиме се формира ново „одмориште” којим доминира вода.”

Реконструкција малог парка - 1
Реконструкција малог парка - 2
Реконструкција малог парка - 3
Реконструкција малог парка - 4

“Игралиште на Мегдану је још једна мирна оаза у центру града која завређује живост коју ће јој донети наши најмлађи суграђани. Простор у Улици Вуколе Дабића, такозвани ,„базар”, на Мегдану, који је тренутно девастиран и неуређен, реконструкцијом и заменом дела бехатон плоча и постављањем „тартан” облоге безбедне за игру деце, као и нових справа, развеселиће и децу и родитеље новом безбедном и уређеном површином у центру града.”

Mobilijar na Megdanu2
Mobilijar na Megdanu5
Mobilijar na Megdanu1
Mobilijar na Megdanu4

“Терен за мали фудбал на Градској плажи је још један спортски терен у граду који је посећен и кога је неопходно, након вишегодишњег коришћења, преуредити. Реконструкција постојећег терена подразумева замену дотрајале вештачке траве, као и замену и фарбање дотрајале ограде и формирање трибина колико је то просторно могуће.”

Igralitte na Gradskoj plaºi6
Igralitte na Gradskoj plaºi1
Igralitte na Gradskoj plaºi5
Igralitte na Gradskoj plaºi4
Igralitte na Gradskoj plaºi3
Igralitte na Gradskoj plaºi2