Međunarodni festival prirode i tradicije "Žestival"
15/03/2017

Međunarodni festival prirode i tradicije „Žestival“

„Žestival“je konciprian kao privredno turistička manifestacija sa motom „rakija se ne pije, već degustira“. Cilj ove manifestacije je da doprinese očuvanju tradicije, promociji i plasmanu autentičnih, tradicionalnih proizvoda našeg kraja, među kojima su i voćne rakije.

Osim voćnih rakija, na festivalu izlažu najeminentniji proizvođači i distrubuteri poljoprivredne mehanizacije, opreme za spravljanje, skladištenje i pakovanje rakija. Posetiocima se predstavljaju i proizvođači prateće opreme kao što su kazani, drvene, prohromske, staklene i keramičke posude, opreme za pčelarstvo, zatim stari zanati i tipični proizvodi poput meda, užičke pršute, lekovitog bilja, organske proizvodnje.

Od 2017. godine sastavni deo Festivala je i Boemsko veče koje se održava u predvečerje izložbenog dela „Žestivala“ gde se uz tamburaše osveže sećanja na vremena kada je kafana bila institucija, na užičke kafane i boeme koji su postali legende.

Grad Užice u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom, Poslovnim klubom zapadne Srbije, Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, Poljoprivredno savetodavnom i stručnom službom  Užice, Turističkom organizacijom Užice i Turističkom organizacijom regije zapadna Srbija organizjuje ovu manifestaciju.

Vreme održavanja: avgust