Međunarodni festival voćnih rakija "Žestival"
17/08/2017

Međunarodni festival voćnih rakija “Žestival”

Žestival 2017. – užički festival voćnih rakija koji od ove godine ima međunarodni karakter biće održan 18. i 19. avgusta.

  1. avgust – Boemsko veče – 21.00 čas – Gradski trg Užice
  2. avgust – Koncert grupe „Legende“ – 21.00 čas – Gradski trg

Privredno turistička manifestacija,  takmičarskog i prodajnog karaktera koja za cilj ima očuvanje tradicije, promociju i plasman autentičnih proizvoda našeg kraja okupiće proizvođače voćnih rakija sa područja Zlatiborskog okruga, Ivanjice, a prvi put u Užicu će izlagati i proizvođači iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i  Hrvatske. Proizvođači voćnih rakija biće ocenjivani u dve kategorije – preduzeća i preduzetnici i individualna gazdinstva. Pored njih svoje proizvode predstaviće proizvođači suvomesnatih proizvoda, meda ,organskih proizvoda i “komplet” lepinje.

Posetiocima će se predstaviti i proizvođači prateće opreme (kazani, drvene, prohromske, staklene i keramičke posude, kao i opreme za pčelarstvo).

Planirana je i izložba poljoprivredne mehanizacije.

Proizvode će ocenjivati stručni žiri u kome su najveći stručnjaci u ovoj oblasti sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu  i Instituta za voćarstvo iz Čačka.

U okviru kuluturno-umetničkog dela programa biće održano „Boemsko veče“ i koncert grupe „Legende“.

 

Organizator trećeg žestivala je Grad Užice u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom, Poslovnim klubom zapadne Srbije, Regionalnom agencijom Zlatibor, Poljoprivredno savetodavnom i stručnom službom Užice i Turističkom organizacijom regije Zapadna Srbija.

Organizaciju Međunarodnog festivala voćnih rakija “Žestival“ Užice 2017 je podržala Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ) uz finansijsku podršku nemačkog federalnog Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ).