Међународни фестивал воћних ракија "Жестивал"
17/08/2017

Међународни фестивал воћних ракија “Жестивал”

Жестивал 2017. – ужички фестивал воћних ракија који од ове године има међународни карактер биће одржан 18. и 19. августа.

  1. август – Боемско вече – 21.00 час – Градски трг Ужице
  2. август – Концерт групе „Легенде“ – 21.00 час – Градски трг

Привредно туристичка манифестација,  такмичарског и продајног карактера која за циљ има очување традиције, промоцију и пласман аутентичних производа нашег краја окупиће произвођаче воћних ракија са подручја Златиборског округа, Ивањице, а први пут у Ужицу ће излагати и произвођачи из Босне и Херцеговине, Црне Горе и  Хрватске. Произвођачи воћних ракија биће оцењивани у две категорије – предузећа и предузетници и индивидуална газдинства. Поред њих своје производе представиће произвођачи сувомеснатих производа, меда ,органских производа и “комплет” лепиње.

Посетиоцима ће се представити и произвођачи пратеће опреме (казани, дрвене, прохромске, стаклене и керамичке посуде, као и опреме за пчеларство).

Планирана је и изложба пољопривредне механизације.

Производе ће оцењивати стручни жири у коме су највећи стручњаци у овој области са Пољопривредног факултета у Београду  и Института за воћарство из Чачка.

У оквиру кулутурно-уметничког дела програма биће одржано „Боемско вече“ и концерт групе „Легенде“.

 

Организатор трећег жестивала је Град Ужице у сарадњи са Регионалном привредном комором, Пословним клубом западне Србије, Регионалном агенцијом Златибор, Пољопривредно саветодавном и стручном службом Ужице и Туристичком организацијом регије Западна Србија.

Организацију Међународног фестивала воћних ракија “Жестивал“ Ужице 2017 је подржала Стална радна група за регионални рурални развој (SWG) у Југоисточној Европи у партнерству са немачком агенцијом за међународну сарадњу (GIZ) уз финансијску подршку немачког федералног Министарства за економски развој и сарадњу (BMZ).