Расписани позиви за мере активне политике запошљавања
04/06/2020

Расписани позиви за мере активне политике запошљавања

Град Ужице и Национална служба за запошљавање – филијала Ужице крајем маја потписали су Споразум о реализацији програма и мера активне политике запошљавања за чију је реализацију Акционим планом за запошљавање Град издвојио средства у износу од 9 милиона динара, а НСЗ је обезбедила око 8,8 милиона.

У плану је реализација четири мере активне политике запошљавања и то: програм јавних радова за незапослене особе са инвалидитетом, програм доделе субвенција за самозапошљавање, програм стручне праксе и субвенције за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих на новоотовреним радним местима.

Град Ужице  је за мере активне политике запошљавања издвојио средства у износу од 9 милиона динара, а НСЗ је обезбедила око 8,8 милиона динара

Директорка Националне службе за запошљавање – филијала Ужице Зорица Милошевић истакла је да су позиви расписани 1. јуна. Позив за самозапошљавање и јавни рад трајаће до 19. јуна, док ће позиви за нова радна места и за програм стручне праксе трајати то утрошка расположивих средстава који су опредељени за ове намене.

“Планирано је да се од 90 до 100 лица укључи ове године у ова четири програма. До сада је постојало велико интересовање за ове мере како незапослених лица тако и послодаваца.”

Програмом стручне праксе промовише се запошљавање младих и анализом локалног тржишта рада ова мера је опредељена од стране ужичке филијале јер је у претходним годинама велики број лица био укључен у ове мере.

Јавни позиви за реализацију програма и мера активне политике запошљавања расписани 1. јуна

“Лица која су укључена у програм стручног оспособљавања примају новчану помоћ и трошкове превоза у износу од 20 000, 22 000 и 25 000 динара у зависности од степена стручне спреме, а програм траје 6, 9 или 12 месеци. Што се тиче субвенција за нова радна места 200 хиљада динара се додељује послодавцу који на неодређено време запосли лице из теже запошљивих категорија. Позив је дефинисао да су теже запошљиве категорије млади до 30 година, ниско квалификована и неквалификована лица, технолошки вишкови, старији од 50 година, особе са инвалидитетом, корисници новчане социјалне помоћи. Износ субвенције је 200 хиљада за свако лице из ових категорија, а за особе са инвалидитетом и кориснике социјалне новчане помоћи тај износ је 240 хиљада динара” навела је директорка..

Велики број суграђана се пријавио на јавни позив за меру самозапошљавања који је расписала Национална служба за запошљавање за који је одлука донета 20. маја. Овим путем обавештавају се сва лица која нису прошла на том јавним позиву да могу конкурисати по позиву који је сада расписан у сарадњи са Градом. Потребно је да се заинтересовани јаве у просторије службе и поднесу захтев на новом обрасцу, док ће сва приложена документа која су предата за претходни позив бити копирана и приложена за актуелни позив.

Извор: ТВ5/Град Ужице