Радост, срећа и љубав прва тема "Библиотерапије" у Дому за старе
20/12/2021

Радост, срећа и љубав прва тема “Библиотерапије” у Дому за старе

Данас је почела реализација пројекта “Библиотерапија у дому за старе” који реализује Народна библиотека Ужице уз подршку Града Ужица и у сарадњи са СПЦ, Центром за социјални рад и Медицинском школом.

Како објашњава Мирјана Станковић библиотекар Народне библиотеке Ужице, доказано је да библиотерапија побољшава здравље, јер књижевност подстиче добро расположење и омогућава појединцима да превазиђу стресне ситуације.

“У саму реализацију пројекта поред библиотекара укључени су психолог, свештеник и ученици медицинске школе као рецитатори. Планирано је да пројекат траје два месеца, односно 26 радионица и сваке недеље постоји одређена тема за радионицу. Ове недеље тема ће бити “Радост, срећа и љубав”, а свештеници ће своје теме прилагодити престојећим великим празницима који долазе. Циљ пројекта је побољшање квалитета живота старих лица у дому. Због епидемиолошке ситуације све радионице раде онлајн, путем видео бима”.

“Подршка града не доводи се у питање када је реч о реализацији оваквих пројеката”, нагласио је Миодраг Петковић члан Градског већа за буџет и финансије.

“То више није питање наше законске обавезе, питање морала, добрих обичаја, то је и наша обавеза према генерацијама које су стварале државу и допринеле да наш град буде модеран и леп. Овај пројекат се пре свега, реализује захваљујући ентузијазму запослених у библиотеци, људи из Српске правослане цркве, из Медицинске школе и запослених у Дому за старе. А ми као Град ћемо се увек трудити да на сваки начин помогнемо са циљем да нашим најстаријим суграђанима живот учинимо лепшим, садржајним и да се они осећају као равноправни део друштва, а то је посебно важно током наступајућих празника”.

Слађана Рогић руководилац Домског одељења за смештај одраслих и старијих лица на Забучју захвалила се Народној библиотеци Ужице и Граду Ужицу на подршци.

“Драго нам је да је препозната потреба да и у овим условима када је веома неповљна епидемиолошка ситуација и када су бројна ограничења можемо да спроведемо неке активности које ће улепшати свакодневницу нашим корисницима и унапредити квалитет њиховог живота у дому. Током периода ковида трудимо се да поред редовних активности путем модерних комуникација и техничким средствима којима располажемо спроведемо одређене активности. Обележавамо све датуме, омогућавамо им да путем модерних комуникација оставаре контакт са најближим сродницима које нису у прилици да виде због ограничења и немогућности посета”.

Валентина Златановић Марковић наставник српског језика и књижевности у Медицинској школи и руководилац тима за културну и јавну делатност, истакла је да ће се ученици кроз осам радионица представити поезијом домаћих и страних аутора.

“Осмислили смо теме из различитих књижевних епоха. С обзиром да  смо увек имали добро сарадњу са Народном библиотеком надам се да ће и овај пројекат бити успешно реализован. Поздрављам ову идеју и захвална сам библиотекаркама које су нас позвале и са којима ћемо реализовати овај пројекат”.

Тренутно у дому има око 70 корисника и сви они моћи ће да у наредна два месеца присуствују радионицама, које се реализују у складу са епидемиолошком ситуацијом.