"Путовање у средиште земље"
23/12/2021

“Путовање у средиште земље”

У оквиру Еразмус + прогарама у коме је Град Ужице партнер по први пут двоје ужичких средњошколаца путовало је у Турску. Они су заједно са координатором Канцеларије за младе, Ужице и Србију представљали кроз програм “Путовање у средиште земње”.

Од 12. до 21. децембра ужички средњошколци су боравили у Турској, у оквиру омладинске размене и пројекта чији је циљ упознавање учесника са археологијом и културом Турске, као и са културом других земаља учесница.

Једна од најзанимљивијих локација на којој су ученици били, сигурно је посета и обилазак Анткабир – маузолеју Мустафе Кемала Ататурка, првог председника Турске Републике. Маузолеј се налази у главном граду Турске, Анкари. Атакуле је комуникацијски и посматрачки торањ висок 125 м (410 стопа) који се налази у округу Чанкаја у централној Анкари, Турска, и једна је од главних знаменитости града. Tорањ се може уочити са скоро било ког места у граду током ведрих дана.

Етнографски музеј се налази на планини, а изложбе у целости карактеришу културу и живот Турске. Национална одећа, муслимански теписи, разне тканине, народни музички инструменти, текстил, фајанс део су поставке у којој су поред ученика из Србије учествовали и ученици из Румуније и Украјине.