Прва "паметна школа" у Ужицу
09/06/2020

Прва “паметна школа” у Ужицу

Ужичка Прва основна школа краља Петра II прва је “паметна школа” у овом делу Србије. Ова школа поседује комплетну информационо-комуникациону инфраструктуру за увођење дигиталног садржаја у наставу, безбедносни систем приступа школи, противпожарни систем и комплетан видео надзор. За реализацију пројектa “паметне школе” Прва основна школа је од Министарства за технолошки развој и иновације добила око 25 милиона динара.

По речима чланице Градског већа Града Ужица задужене за друштвене делатности Марије Трмчић Богојевић ово је једна од петнаест паметних школа у нашој земљи са најмодернијом мултимедијалном опремом која ће деци помоћи у њиховом раду и обуци.

“Кроз пројекат опремања школе информационо-комуникационом опремом биће омогућено повезивање школа са другим научним и образовним институцијама у земљи и свету.”

25 милиона динара за набавку комплетне информационо-комуникациону инфраструктуре за увођење дигиталног садржаја у наставу, систем приступа школи, противпожарни систем и комплетан видео надзор

“Пројекат “паметне школе” вредан око 25 милиона динара, обухвата петнаест интерактивних табли, односно цео комплет, рачунар пројектор и саму таблу. Табле су нам јако битне јер цео концепт наставе, образовања у Србији заснован је на развијању дигиталних компетенција ученика и самих наставника. Са њима ћемо моћи да пратимо дигиталне садржаје, мултимедијалне, електронске уџбенике. Све је много модерније, једноставније и деци много занимљивије, брже. Табле су инсталиране у скоро свакој учионици и кабинету, а школа их има сада седамнаест и оне омогућују наствнику да у току рада комбинује различите аудио и видео садржаје. Наставници су прошли обуку за коришћење табли, тако да ће се већ од првог разреда па све до осмог константно користити у самом процесу наставе. Очекујемо да ће у наредном периоду и сами резултати учења бити значајно бољи јер ћемо користити модернија средства” истиче директор школе Данијел Радевић и додаје да је кроз овај пројекат добијен и систем контролисаног приступа школској згради и просторијама.

“На улазима постоје сензори који ће бележити улазак и излазак свих лица у школу. Сва лица добиће картице, сензори ће очитавати те картице и у сваком тренутку систем бележи колико је ђака и запослених присутно у школи, кад су ушли и кад су изашли.”

Петнаест интерактивних табли намењених развијању дигиталних компетенција ученика и самих наставника

“Такође, добијен је и видео надзор, једанаест камера високе резолуције које ће радити по принципу дан и ноћ, бележиће промене и дешавања у школској згради и дворишту. У склопу опреме спада и мониторинг, односно рачунар који ће да складишти и чува све те податке. Постоје и две ротирајуће камере, једна је постављена у двориште, окреће се 360 степени и бележи дешавање у самом дворишту.

Постављен је и систем за брзу дојаву ванредних ситуација, односно две сос тачке, једна се налази у холу школе, а друга тачка је постављена у школском дворишту. Системи за брзу детекцију и дојаву пожара постављени су на плафонима свих просторија. Уколико дође до пожара оглашава се звучни аларм, и систем шаље смс поруке одговорним лицима.

Пројектом је добијен и разглас у целој школи, то су звучници који су инсталирани у свим учионицама и ходницима. Један веома значајан пакет опреме који ће повећати безбедност у школи, али и допринети реализацију самог процеса наставе да се обави на највишем могућем нивоу”-рекао је Радевић.

 

Директор ЈП Ужице развој Никола Максимовић наводи да је Град Ужице у протеклом периоду, осим што је реновирао купатила у најстаријој ужичкој школи, финансирао израду пројекта за комплетну реконструкцију зграде Прве основне школе краља Петра II и пројекат изградње фискултурне сале у овој школи.

“Ова два пројекта вредна су око 300 милиона динара. Комплетирали смо пројектну документацију са којом ћемо аплицирати за средства код Министарства или код Канцеларије за јавна улагања.”

Максимовић је навео да је Град у буџету издвојио и десет милиона динара за пројекат једносменског рада основних школа: “Када будемо завршили пројекат, средства неопходна за његову реализацију покушаћемо да добијемо од Републике.”