Промоција монографије "Осаћани- Наслеђе генерацијског искуства" у Сребреници
07/06/2021

Промоција монографије “Осаћани- Наслеђе генерацијског искуства” у Сребреници

У препуној сали Народне библиотеке, у Дому културе у Сребреници, у петак 04. јуна одржана је промоција књиге Осаћани – Наслеђе генерацијског искуства, аутора Драгише Милосављевића. Издавачи монографије су Народни музеј Ужице и Јавна установа НП „Дрина“ Сребреница.

Поздравну реч упутили су директор Јавне установе НП „Дрина“ Сребреница, др Радомир Павловић и директорка Народног музеја Ужице, Славица Стефановић.

О књизи су говорили Анђа Бјелић, библиотекар саветник Народне библиотеке Ужице и Драгиша Милосављевић, аутор монографије.

Осаћани су више од два века остављали препознатљив печат у српском градитељству. Књига Драгише Милосављевића описује вештину врсних мајстора који су градили куће осаћанке, складних пропорција, по мери човека и природе.

Нове генерације мајстора и предузимача из села преко Дрине преплавиле су ваљевски, ужички и шабачки крај. Градитељи из Бујаковића, Црвице, Скелана и Пећи били су не само настављачи својих претходника већ и образовани градитељи који су завршавали школе и преузимали градњу сложенијих објеката. О многима нема писаних трагова али о њиховом мајсторству сведоче ретке, али још увек сачуване грађевине.