Пријем за учеснике Еразмус +програма из Ужица, Словеније и Литваније
21/09/2021

Пријем за учеснике Еразмус +програма из Ужица, Словеније и Литваније

У Градској кући уприличен је пријем за представнике основних школа из Словеније и Литваније који заједно са ужичком ОШ „Стари град“ учествују у међународном пројекту Еразмус плус „Промовисање развоја личног знања и креирање одрживог животног стила“.

Градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић пожелела је добродошлицу гостима из Словеније и Литваније и пожелела им угодан боравак у нашем граду.

“Драго нам је да наше школе из године у годину учествују у све већем броју међунаредних пројеката, и самим тим са својим колегама размењују искуства и знања. Овај пројекат је тренутак и место када ће они са својим колегама из Словеније и Литваније разменити искуства и наравно стечена звања. Ми ћемо се потрудити да будемо добри домаћини и омогућимо им да обиђу град и упознају се са нашим туристичким потенцијалима. Надам се да ћемо бити у прилици да у наредним годинама угостимо и ученике ових школа, јер то сада није било могуће због епидемиолошке ситуације.”

Станимирка Смиљанић Раонић директорка ОШ”Стари град” истакла је да ће кроз ову радну посету бити релизован низ активности везаних за тему пројекта “Промовисање развоја личног знања и креирање одрживог животног стила”.

“У пројекту смо од 1. септембра 2019. године наша школа и две школе из Словеније ,”Кајетана Ковича” Пољчане и “Анице Чернејеве” Маколе и “Вилниус Антакалинио прогимназија” из Литваније. Кроз заједничке и појединачне задатке пројекта спроведено је низ мини пројеката. У новембру 2019. године били смо пет дана у Словенији и направили договор о свим корацима пројекта (Алфабет одрживог развоја, примарна селекција отпада, рециклажа и изложба готових радова,одрживи развој националног парка, културна наслеђе нашег краја, акције поводом Дана озонског омотача, Дана планете Земље, садња мијаваки шуме, башта лековитог биља, онлајн квизови,видео конференције…).”

Данашња посета је друга у низу посета чланова тима партнерских школа с циљем спровођења пројектних задатака о којима је говорила Марина Коружија из Словeније.

“Са директорком ОШ “Стари град” смо причали о идејама за пројекат, шта ћемо радити у будућности, шта смо до сада урадили. Иако је ово ковид ера били смо веома активни, радили смо на пројекту све време, одржавали смо контакте путем различитих онлајн платформи, радили смо квизове, ученици су успоставили редовну писану комуникацију са вршњацима из партнерских школа, неке од њих су још увек пријатељи, и даље одржавају контакте, шаљу писма. Мислим да су сви научили нешто ново о све три земље и управо на њиховом пријатељству јесте фокус. Планирамо да завршимо пројекат следеће године у јуну, када је у плану посета Литванији. На крају, желимо да наша деца живе као особе које знају да се понашају, како да заштите планету, како да рециклирају, што је и главни циљ пројекта”.


Пројекат у коме учествују три поменуте школе, део је програма Ерасмус плус чији је основни циљ да кроз целоживотно учење, подржи образовни, професионални и лични развој људи у области образовања, обука, омладине и спорта.