Prezentiran republički Program podrške tehnološkim inovacijama
08/08/2017

Prezentiran republički Program podrške tehnološkim inovacijama

Užice, 8. avgust: Danas je u Užicu, u sali Regionalne privredne komore, održana prezentacija Programa podrške tehnološkim inovacijama koji je raspisao Fond za inovacionu delatnost. Tim povodom, novinarima su se obratili Nenad Popović, ministar za inovacije i razvoj u Vladi Republike Srbije, Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost i gradonačelnik Užica, Tihomir Petković.

Pozdravljajući goste, gradonačelnik Petković je prezentirao podatke o velikom inovativnom potencijalu koji užički kraj poseduje, a kao primere naveo je preduzeće Inmold i Ženski centar koji su imali projekte u oblasti robotike, odnosno reciklaže tekstila, a koji su bili prihvaćeni.

Ministar Popović je naglasio da Užice ima veoma važno mesto u ovom Programu jer, pored velikog privrednog potencijala koji imaju užička velika i srednja preduzeća, Užice ima i bogatu tradiciju. Govoreći o Programu, ministar je naveo da je urađen prema savremenim konceptima zemalja koje su imale visok stepen razvoja, a on, pored razvojne komponente, stvara uslove za otvaranje novih radnih mesta za visokoškolovane kadrove što je preduslov njihovog ostanka u zemlji.

Popović je pozvao privrednike da konkurišu sa svojim projektima, naglasivši da je novčani fond 330 miliona dinara, a prijave se primaju do 1. septembra.

Na konkursu mogu učestvovati start up kompanije i sve ostale kompanije koje imaju tehnološke inovacije. Start up kompanije mogu dobiti do 10 miliona dinara, a ostale do 37 miliona dinara.

Direktor Ivan Rakonjac podsetio je da je od 2011. godine počeo da se primenjuje kao pilot projekat i koji je finansirala EU. Ovo je prva godina da su sredstva obezbeđena u budžetu Republike.