Представљена Студија такси превоза у граду Ужицу
20/02/2020

Представљена Студија такси превоза у граду Ужицу

У Ужицу је одржана презентација “Студије такси превоза у граду Ужицу” коју је урадио Саобраћајни факултет у Београду, а на челу тима био је проф. др Славен Тица, шеф катедре за транспорт путника поменутог факултета, који каже да овај документ значи потпуно нови концепт такси система у Ужицу.

Студија предвиђа повећање броја таксија који раде једновремено, односно у једној смени, повећање броја такси-стајалишта, као и увођење апликације за такси превоз на корист превозника и корисника услуга.

Проф. др Славен Тица, шеф катедре за транспорт путника Саобраћајног факултета

“Урадили смо системску анализу озбиљног подсистема транспорта путника у Ужицу, какав је такси превоз, који за Ужице, с обзиром на географски положај и топографију терена, немогућност организаовања аутобуског транспорта на свим деловима територије, има велики значај. Такси превоз је изузетно значајан сервис мобилности Ужичана” – рекао је проф. Тица уз напомену да је Студијом направљена промена у односу приступа тржишту, начину на који ће се управљати системом и дифинисати карактеристике возила односно увођење “еуро 5” мотора постепено.

Професор Тица каже да је Град Ужице имао у виду развој савремених система за такси превоз. Дат је предлог развоја новог диспечерског центра одакле би се вршио мониторинг функционисања целог такси саобраћаја у Ужицу.
“Дали смо предлог апликације за возаче таксија која би била ужичка и апликације за кориснике где би путник са свог смарт телефона могао да резервише и прати долазак такси возила, тарифе и друго” – навео је проф. Тица представљајући резултате Студије.

Извор: infoera.rs/Град Ужице