Поводом Светског дана књиге градоначелница Ужица у посети Народној библиотеци
23/04/2021

Поводом Светског дана књиге градоначелница Ужица у посети Народној библиотеци

23. април Светски дан књиге, био је повод да градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић и градски већник за друштвене делатности Ратко Трмчић посете Народну библиотеку Ужице.

Градоначелница је заједно са директорком Народне библиотеке Ужице Душицом Мурић обишла одељења библиотеке и упознала се са богатом библиотечком грађом. Збирка Радована Поповића која броји око 1800 књига, Научно и Завичајно одељење поседују веома вредне наслове, а међу њима је и најстарија књига која датира из 1784. године. Ништа мање вредна нису ни дела из свих осталих одељења ужичке библиотеке у коју свакодневно долази велики број наших суграђана.

Била је ово прилика и да се разговара о текућим проблемима, при чијем решавању ће бити потребна помоћ Града, а један од приоритетних је замена плочица на спољном зиду објекта. Такође, по речима директорке Народне библиотеке Ужице, један од великих проблема је недостатак простора али и неопходност замене столарије на целој згради. У плану је и отварање сопствене лабораторије за рестаурацију књига.

По речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, Град ће пружити подршку у складу са могућностима.

“Не можемо све проблеме решити одједном али ћемо у складу са могућностима буџета и приоритетима радити на томе да се у наредном периоду створе бољи услови, првенствено због веома богате библиотечке грађе и великог броја корисника, истакла је градоначелница.”

Светски дан књиге био је и повод да Народна библиотека Ужице одобри попуст од 50% за годишњу појединачну чланарину. Право на попуст имају чланови Библиотеке којима је истекла чланарина или истиче 23. и 24. априла 2021. године, као и особе које се први пут учлањују. Сви посетиоци Библиотеке данас су имали могућност да обиђу депо и књиговезницу у које приступ има искључиво особље установе.

Дела из библиотеке без чланарине могу изнајмљивати деца и труднице, а свакодневно велики број Ужичана управо овде прочита дневну штампу.