Постављена спомен плоча на Склавковом платоу
11/10/2017

Постављена спомен плоча на Склавковом платоу

Ужице, 9. октобар: На новом платоу испред Градске куће, на Дан града, откривена је спомен плоча првом Ужичанину који се спомиње у званичним списима, Склавку, по коме је плато и добио име, обележавајући тако најстарије писано сведочанство о постојању Ужица. Спомен плочу открили су градоначелник Тихомир Петковић и помоћница министра културе Александра Фулгоси.

Академик Љубомир Симовић позивајући се на најстарије писано сведочанство о постојању Ужица, дао је идеју да се плато испред Градске куће назове Склавков.

Министарство културе и информисања подржало је реконструкцију платоа у оквиру конкурса „Градови у фокусу“.

“Веома смо срећни што се овај пројекат успешно реализовао и мислим да ће са новим спомен обележјем постати једна од нових тачака културног идентитета грађана Ужица”, рекла је помоћница министра културе Александра Фулгоси.

На платоу испред Градске куће посађено је и дрво пријатељства у част привредника из Кине који су помогли завршетак вртића на Пори, док је испред Народне библиотеке засађено још четири дрвета пријатељства у част градова са којима је Ужице побратимљено, руски Курск, словеначки Љутомер, Велес из Македоније и грчка Вериа.