Поезија на шест језика
02/07/2021

Поезија на шест језика

Студенткиња из Ужица Милена Чантрак написала је до сада две књиге родољубиве поезије и то на шест језика. Прву књигу написала је у основној школи, а теме њених песама су љубав према отаџбини, српска култура и историја.

Осим на турском и српском језику, Милена Чантрак, студенткиња Педагошког факултета, песме пише и на шпанском, италијанском, енглеском и словачком. Како каже, некада јој је лакше да песму напише на другом језику јер понекад јој фали смелости да исту напише на српском.

„Писање на страном језику је почело као покушај аутоцензуре. Оно за шта нисам имала храбрости да кажем на матерњем језику, написала бих на турском или неком другом језику“, каже Милена.

Она је прву песму написала још у основној школи, а најчешћа тема њених песама је љубав према отаџбини.

„Почела сам да пишем у основној школи и родољубива поезија је била првобитно усмерење, односно одавање почасти култури и традицији наше земље“, каже ова Ужичанка.

Један од узора јој је песникиња из Ужица Јелена Лукић и због њене смеле поезије Милена је одлучила да искочи из оквира родољубиве поезије и напише своју прву љубавну песму.

„Добила сам много критика када сам објавила збирку родољубивих песама, рекли су ми да би мојим година можда више одговарала љубавна или нека друга врста поезије. Прву љубавну песму написала сам са 22 године и она ће бити укључена у нову књигу“, објашњава Милена.

Својом поезијом ова студенткиња жели да охрабри људе и да им на неки начин помогне јер, како каже, поезија нас ослобађа од сваког зла.

„Поезија је уметност речи која нас ослобађа од нас самих и од свега што нас окружује, а не желимо да буде део нашег живота“, истиче она.

Милена тренутно пише своју трећу књигу поезије, али за разлику од претходне две које су биле родољубиве, у новој књизи ће се више бавити мислима о животу и љубави.

Извор:predsednik.rs