Почео 11. Кустендорф
17/01/2018

Почео 11. Кустендорф

Фестивал је отворио филм “Сквер”, прошлогодишњи добитник Златне палме на фестивалу у Кану редитеља Рубена Остлунда, који је такође гост Кустендорфа.

Тема овогодишњег Кустендорфа је питање да ли је добар садржај из филма и биоскопа отишао на телевизију, односно у ТВ серије. Тим поводом гост Кустендорфа је италијански редитељ Паоло Сорентино, који је режирао и контраверзну серију “Млади папа”, која ће се приказивати свакодневно, током трајања фестивала.

Паолу Сорентинију је уручена и награда за будуће филмове Дрво живота, а њему и српском глумцу Александру Берчеку посвећена је и овогодишња ретроспектива великана.

„Ово је прва награда коју сам добио за целокупно дело. Очекујем још једну у будућности, за другу, предстојећу половину моје каријере. Срећан сам, овде се осећам као дете које тражи своју реалност”, рекао је Сорентино.

У такмичарском програму 11. Кустендорфа, 21 филм младих аутора надметаће се за фестивалске награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје. Аутори филмова су из Холандије, Кине, Либана, Русије, Србије, Црне Горе, Пољске , Израела, Египта, Француске, САД, Хрватске, Мексика, Филипина и Јордана, а њихови филмови су одабрани од 600 пристиглих на конкурс Кустендорфа.

Овогодишњим жиријем преседава продуценткиња Роса Атаб, а чланови су професори Владимир Судар и Серж Регур.

Награду “Вилко Филач” за најбољу фотографију доделиће Иштван Борбаш.

У музичком делу фестивала на отварању су наступили амерички гитариста Гери Лукас и јапански бенд Јапалкан. Гости Кустендорфа међу првима ће моћи да чују и нумере са новог албума Емира Кустурице и No smoking оркестра, а наступиће и Влатко Стефановски трио, француски бенд Барбо и Бајага и инструктори.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић рекао је да Емир Кустурица више од три деценије плете своју песму културе, филма, талента и надахнућа.

„Захваљујући Кустуричином труду Мећавник постаје једна велика кошница у којој се већ 11 година окупљају вредне пчеле из целог света и ми смо срећни што производ њиховог рада можемо да конзумирамо“, истакао је Вукосављевић.

Кустендорф траје до 21. јануара, а одржава се у организацији продукцијске куће Раста интернешнел и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Мећавник града и ТНСО.