Počela nastava u kompletno obnovljenoj školi u Turici
30/09/2019

Počela nastava u kompletno obnovljenoj školi u Turici

Od danas oko 170 osnovaca izdvojenog odeljenja Osnovne škole Stari grad u Turici pohađa nastavu u kompletno obnovljenoj školi. Ceremoniji otvaranja škole prisustvovao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković koji je tom prilikom rekao:

„Deca su naša budućnost i naša obaveza je da im obezbedimo uslove u kojima mogu bezbrižno i bezbedno da odrastaju i savlađuju školsko gradivo, druže se i igraju. Posebno kada je reč o školama na seoskom području, tamo gde, hvala bogu, imamo mališane,moramo uložiti napor da oni imaju iste uslove, kao njihovi vršnjaci u gradu.“

„Podsetio bih samo da je u školi u Turici izvršena zamena svih instalacija, umesto drva i uglja od sada će se za grejanje koristiti pelet, što je daleko čistiji i racionalniji način grejanja, zamenjena je stolarija i urađena ventilisana fasada što takođe doprinosi energetskoj efikasnosti, izvršena rekonstrukcija sanitarnih čvorova, zamena podova, krova i krovne konstrukcije.  Ukupna vrednost radova je oko 63 miliona dinara“, naveo je Petković.

Projekat rekonstrukcije škole u Turici realizovan je u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja  kroz Program obnove i unapređenja objekata javne namene u javnoj svojini. Grad Užice je obezbedio projektnu dokumentaciju i neophodne priključke, a radovi su izvedeni po najvišim standardima. Jedini problem je bio, po rečima gradonačelnika, taj što se kasnilo sa izvođenjem radova zbog problema oko fasade. U planu je da se u narednom periodu, kako navodi Petković, postavi i mobilijar koji će učenicima ove škole obezbediti dodatne sadržaje za igru.

„Želim da istaknem da će u okviru projekta energetske efikasnosti javnih objekata, koji naš Grad realizuje u saradnji sa Švajcarskom kancelarijom za saradnju, biti uložena ukupna sredstva u iznosu  od 1, 7 miliona švajcarskih franaka u škole u Krvavcima, Karanu, Gostinici, „Nadu Matić“ i vrtić „Poletarac“. Isto tako, u narednom periodu će u našem gradu biti realizovan prvi projekat pametne škole u Zlatiborskom okrugu, vredan  24.800.000 dinara i to u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II. On podrazumeva postavljanje 12 interaktivih tabli, senzora, instaliranje najsavremenijeg sistema za detekciju požara, video nadzor, ozvučenje. Nadam se da će u budućnosti i ostale škole na podurčju Užica i Zlatiborskog okruga biti opremljene na isti način“, naveo je gradonačelnik i poželeo deci da budu zdravi, veseli, uspešni u  učenju i da uživaju u novom školskom ambijentu. 

Direktorka OŠ „Stari grad“ Stanimirka Smiljanić Raonić je navela da je za učenike, roditelje i zaposlene u ovoj školi danas poseban dan, dan radosti.

„170 učenika naše škole će od danas pohađati nastavu u potpuno izmenjenim i konforonim prostorijama. Sam prostor će motivaciono delovati na uspehe učeničkih postignuća i da će oni pored toga što će uživati u tom prostoru, sticati znanja i verujem da će sa radošću dolaziti u školu, jer ima dovoljno razloga za jedno lepo raspoloženje i lepe misli“ rekla je direktorka.

Učenica četvrtog razreda Jovana Pejić je rekla da je srećna i zadovljna što je sređena škola, a učenik trećeg razreda Sergej Ristevski kaže da je srećan što je krenuo baš u ovu školu, što je škola sređena, a voleo bi da ovde može da ide do osmog razreda.