Почела адаптација простора за проширење капацитета Предшколске установе Ужице
28/07/2021

Почела адаптација простора за проширење капацитета Предшколске установе Ужице

2,2 милиона динара опредељено је из буџета Града за адаптацију просторија у ОШ Стари Град, Медицинској школи Ужице и вртићу Лептирић у Крчагову,  у којима ће од 1. септембра боравити деца припремних предшколских група. То је по речима помоћнице градоначелнице за демографију и популациону политику Мирјане Радивојчевић, један од првих и у овом моменту могућих корака за решавање проблема недостајућих капацитета Предшколске установе Ужице.

“Свесни чињенице да тренутни капацитети Предшколске установе не могу да задовоље потребе кренули смо у адаптацију простора који ће омогућити рад предшколских група. Према договореној динамици сви радови биће завршени до 1. септембра. Ипак, како ће у овим просторима боравити деца која су већ уписана од 1. септембра настављамо са активностима на изградњи новог вртића у насељу Царина где ће бити могућ боравак око 200 малишана. Такође радимо и на формирању група у сеоским месним заједницама, а први вртић са две групе биће отворен у Карану. Тамо имамо простор који је потребно адаптирати, кренули смо у израду пројекта и чим буде завршен улазимо  у релаизацију. Интересовање постоји и у МЗ Кремна, па је план да се у наредном периоду вртић отвори и у тој сеоској месној заједници. Све ово радимо са само једним циљем, да свако дете у Ужицу има своје место у вртићу”.

Како је истакла Веселинка Јовановић директорка Предшколске установе Ужице, ове године стигло је 575 захтева за пријем деце, чак 120 више у односу на претходну годину.

“Радује нас што у Граду имамо више деце, али нажалост, према нормативима имамо могућност за пријем око 250 малишана, тако да на листи чекања остаје њих око 300. Сви се надамо да ће Град врло брзо ући у реализацију пројекта изградње новог вртића у граду и отварање сеоских што ће уз доградњу постојећих објеката сигурно решити проблем недостатка капацитета”.

Станимирка Раонић Смиљанић директорка ОШ стари Град изразила је задовољство што је школа била у могућности да изађе у сусрет и обезбеди простор за једну предшколску групу.

“Нису нам непознати услови у којима раде припремне групе при вртићима и направили смо другачију организацију рада у школи како би се прилагодили. Оно што нас посебно радује је ,пре свега, да је локална самоуправа изнашла средства за адаптацијку пропстора у којој ће боравити припремна школска група али и за реконструкцију мокрих чворова и женске свлачионице”.

Радове на адаптацији простора изводи предузеће “ЦМП” и како су поручили учиниће све да се рокови испоштују и да ови додатни капацитети буду у функцији од 1. септембра.