Отворена Ковид болница у згради Командно-образовног центра у Крчагову
28/07/2020

Отворена Ковид болница у згради Командно-образовног центра у Крчагову

Због попуњености капацитета за смештај пацијената оболелих од вируса Ковид-19 у Општој болници у Ужицу, данас је у згради Командно-образовног центра у Крчагову, уз сагласност Владе Републике Србије, Министарства здравља, Републичког кризног штаба отворена Ковид болница.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић истакао је да је у најкраћем року обезбеђен додатни простор који је неопходан за болничко лечење ковид позитивних пацијената са територије целог Златиборског округа.

“У овом моменту имамо спремних 84 кревета за пријем пацијената. То је прва фаза коју смо одрадили сви заједно уз сагласност Републичког штаба за ванредне ситуације, Министарства здравља и Владе Републике Србије. Град Ужице је финансирао један део радова, обезбедио простор, који је планиран за развој високог школства. Завршетак прве фазе радова коштаће око 10 милиона динара и то је новац који издвајамо за додатни развод електромреже, развод мреже кисеоника који је неопходан за коришћење респиратора и остале опреме за лечење пацијената, за набавку душека, постељине и пратеће опреме.”

“Спремни смо да у најкраћем временском периоду ставимо у функцију и остали део простора који је расположив, а то обухвата додатних 68 кревета. Неопходно је урадити развод кисеоника, али се надамо да ће епидемиолошка ситуација кренути на боље на територији града Ужица и Златиборског округа и да то неће морати да се ради”- навео је градоначелник.

“Епидемиолошка ситуација и даље није добра, са јучерашњим даном 1955 је ковид позитивних пацијената на територији Златиборског округа, 682 позитивна у самом Ужицу, укупно 55 преминулих, док је Ужицу 10 преминулих. Мање се касни са резултатима тестова, стиже много већи број резултата на основу тестирања која су урађена. Добро је и то што су грађани Ужица у највећој мери дициплиновани, придржавају се мера које су препоручене и наређене и надамо се заједно да ће пре свега лекари, здравствени радници, медицинске сестре који надчовечанским напорима успевају да створе најбоље услове за лечење позитивних пацијената, имати шансу у наредним данима да се мало одморе уколико епидемија почне да јењава.”

Према речима директора Здравственог центра Ужице Милоша Божовића данас је званично стављена у функцију  привремена Ковид болница у Крчагову.

“Први пацијенти су већ у суботу увече почели да се смештају у Ковид болницу, јер епидемиолошка ситуација је била таква да болнички капацитети, ма колики они били на Златиборском округу редовни и колико год били пацијенти сумњиви на ковид-19 и они код којих је доказан ковид смештени су у свим нашим стационарним јединицама, ипак смо увидели да ће нам недостајати још капацитета.”

“Тренутно је све већи број позитивних пацијената који леже у болничким капацитетима код нас, чак две трећине је таквих пацијената у односу на оне који су на опсервацији. Ковид болница у Крчагову ће се користити у наредном периоду за смештај пацијената који имају упалу плућа и који захтевају болничко лечење, они ће бити опсервирани и чекати резултате теста. Уколико буду позитивни резултати, пацијенти ће бити хоспитализовани на нека од одељења Опште болнице Ужице” истакао је Божовић и додао да је у ужичкој болници перманентно висок број пацијената који су на респиратору и који захтевају висок степен ангажовања свих запослених.

У Општој болници Ужице тренутно је смештено 270 пацијената, од којих је 18 пацијената на респиратору. У Ковид болници у Крчагову смештена су 22 пацијента, а у Чиготи 38.