Отворена изложба "Говор душе" у Јокановића кући
13/05/2021

Отворена изложба “Говор душе” у Јокановића кући

У Јокановића кући, а у оквиру Манифестације „Музеји за 10“, отворена је етнографска изложба „Говор душе“, чији је аутор Дијана Ристовић, етнолог, музејски саветник Народног музеја Ужице. Сарадник на изложби је Мира Ћуковић, конзерватор.

Изложбу је отворила Катарина Доганџић Мићуновић, историчар уметности, виши кустос.

“У периоду између два светска рата, љубавна осећања, због строгог патријархалног васпитања нису смела слободно и отворено да се изражавају, поготово у сеоској средини. Због тога су људи покушавали да на неки други, опипљивији начин, искажу шта осећају према некоме. Мудри људи су говорили да кроз живот са собом носимо оно што имамо у глави и оно што рукама умемо на направимо. Деловање руку је често био одраз нашег срца, наше душе”, наводи се у тексту каталога изложбе, коју чине специфични предмети, ручне преслице и марамице са навезеним стиховима.

Осим сталних поставки у Народном музеју Ужице, Јокановића кући, Меморијалном комплексу Кадињача и Завичајном одељењу Музеја у Новој Вароши, посетиоци ће до 18. маја, уз бесплатан улаз моћи да поглдеају и изложбу која ће бити отворена у Ноћи музеја у суботу 15. маја од 18 часова. „Извол’те, али отмено”, назив је изложбе ауторки Милодарке Ђајић и Катарине Доганџић-Мићуновић. Биће изложено посуђе за служење хране из збирки Народног музеја Ужице, као и посуђе које се налази у домовима Ужичана.