Отворена 26. Међународна колонија уметничке керамике
02/08/2021

Отворена 26. Међународна колонија уметничке керамике

Традиционална 26. Међународна колонија уметничке керамике Злакуса-Ужице одржава се од 8. до 18. августа у згради бивше касарне IV пук у Крчагову. На колонији учествује 11 уметника из Словеније, Србије и Аустрије.

Софија Бунарџић, аутор пројекта “Керамика Злакуса” истакла је да је ове године направљен нови концепт рада и да су уметници презадовољни простором.

Академски сликар-керамичар Софија Бунарџић, аутор пројекта “Керамика Злакуса”

“Због ситуације са ковидом 19 уметници су смештени у граду и није било могућности да више њих укључимо. Мајстори из Злакусе су нам направили глину са којом стваром уметничка дела. На крају колоније ћемо традиционално испећи радове на отвореној ватри, јер је битно да цео процес рада испоштујемо као и до сада.”

“Ово је веома велика и значајна међународна колонија, која је у великом помогла да се стари занат у Злакуси стави на Унескову листу и врати у живот. Штета би било да се континуитет, због уметника који долазе из читавог света, прекине” рекла је Бунарџић захваливши се уметницима који су имали храбрости да дођу због целе ситуације са корона вирусом.

26. Међународна колонија уметничке керамике Злакуса-Ужице

Бунарџић је навела да је у претходних 25 колонија било 370 уметника из 37 земаља, од Африке, Америке, Јапана: “Једино нисмо имали уметнике из Кине, а скоро све остале земље су биле заступљене.”

“Уметници су лепо преносили глас о Злакуси, сви су презадовољни што су научили стару технику рада, пренели су је у своје земље и пробали са својом глином да раде.”

Ратко Трмчић члан Градског већа за друштвене делатности истакао је да Међународна колонија уметничке керамике Злакуса представља један од најзначајнијих културних догађаја у граду Ужицу која се одржава сваке године. Она има и међународни карактер на који смо јако поносни.

“Претходних 25 година Град Ужице и Министарство културе финансијски помажу рад колоније. Ове године из буџета Града издвојено је 400 хиљада динара, толико је издвојило и ресорно министарство.

Захваљујући Софији Бунарџић, овај стари занат није отишао у заборав, иде у једном добром правцу, Злакуса и град Ужице су познати ван граница Србије” рекао је Трмчић и пожелео успешан рад уметницима.

Ања Живковић из Аранђеловца први пут учествује на Колонији и одушељена је целом организацијом.

“Највише ми се допада простор старе касарне које је одлично место за уметнике, веома је битно да млади људи добију простор за себе како би стварали лепе ствари. Љубитељ сам старих заната, вајар сам и мозаичар, хтела сам да се испробам у нечему новом, ово ми је велики изазов и уживање. Колонија предствља једно лепо дружење, креативан тренутак где људи могу да размене искуства, знања.”