Održana rasprava o gradskom budžetu za 2020. godinu
09/12/2019

Održana rasprava o gradskom budžetu za 2020. godinu

U Užicu je održana javna rasprava o gradskom budžetu za 2020.godinu koji iznosi 3,2 milijarde dinara i koji će se uskoro naći na dnevnom redu Gradske skupštine.

Gradski većnik za budžet i finansije Miodrag Petković je rekao da je budžet za iduću godinu planiran na realnim osnovama s obzirom na tekuće prihode i dobro punjenje kada je reč o porezima na dohodak, transferima iz Republike i drugim stavkama. On dodaje da je projekcija da će prihodi biti i veći i da budžetom za narednu godinu niko od budžeskih korisnika neće dobiti manje sredstava.

Pored izdvajanja za infrastrukturu, osnovno i srednje obrazovanje, socijalna davanja i kulturu veća sredstva planirana su za poljoprivredu sa 27 na 31,5 miliona dinara i za sport. Finansiranje preko 60 sportskih klubova povećano je sa 47 na 57 miliona dinara – kaže Petković.

U pogledu infrastrukture planirana je gradnja garaža i novih parking mesta za šta će biti izdvojeno 25 miliona dinara, rečeno je tokom rasprave. U budžetu je opredeljeno 10 miliona dinara za završetak sportske hale u Krčagovu i sredstva su namenjena za gasnu kotlarnicu , opremu i parterno uređenje.

U delu kapitalnih projekata kojih je na spisku predloga preko trideset predviđeno je izdvajanje od preko 600 miliona dinara.

Između ostalog kaže Petković u pitanju je saobraćajna infrastruktura , rekonstrukcija, izgradnja i popravka ulica i puteva u gradskim i seoskim mesnim zajednicama, nastavak izgradnje vodovoda, infrastruktura vezana za razvoj privrede i nastavak radova u industrijskoj zoni na Beloj Zemlji od 30 miliona dinara, zatim kasarna u Krčagovu i stvaranje uslova za dalji razvoj visokog obrazovanja, završetak radova na start-ap centru kao i pozicije vezane za razvoj turizma odnosno nastavak rekonstrukcije Starog grada i završetak radova na replici neolitskog naselja u Staparskoj banji.

-Očekuje nas rekonstrukcija školskih objekata u pogledu energetske efikasnosti u saradnji sa Švajcarskom vladom, a projekat je vredan 1,7 miliona evra, dok će plato Narodnog muzeja i rekonstrukcija Narodnog pozorišta iduće godine biti završeni – naveo je Petković.

Predstavnik mesne zajednice Zlakusa pitao je da li će biti izdvojena dodatna sredstva za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na šta je odgovoreno da je planirano 3 miliona dinara. Jedno od pitanja odnosilo se na sredstva za udruživanje po mesnim zajednicama za rešavanje komunalnih problema. Rečeno je da su planirana 84 miliona u odnosu na ovogodišnjih 78. Predstavnici tradicionalnih udruženja građana i NVO istakli su probleme sa kojima se suočavaju u pogledu nedovoljnih sredstava za svoje aktivnosti. Rečeno je da se na konkurse prošle godine javilo 42 udruženja u Užicu. U diskusiji je navedeno da državni revizor zabranjuje finansiranje NVO iz tekuće rezerve.

U budžetu za 2020. godinu za usluge emitovanja i štampanja planirano je 19 miliona dinara, odnosno za sufinansiranje medijskih sadržaja 15 miliona dinara, a za prenose skupštinskih sednica 4 miliona dinara.

Izvor: Infoera