Одржана јубиларна 50. Смотра рецитатора "Песниче народа мог"
16/04/2021

Одржана јубиларна 50. Смотра рецитатора “Песниче народа мог”

Финале јубиларне 50. Градске смотре рецитатора ’’Песниче народа мог’’, у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, одржано је у Градском културном центру у Ужицу. Учесници финала, њих 14, распоређени у 3 категорије надметали су се за пролаз на Окружно такмичење рецитатора.

Стручни жири је на основу утврђених критеријума (избор песме и примереност узрасту и полу, акцентуација, дикција, емотивна доживљеност песме, природност и сугестивност) и након одслушаних рецитација, донео одлуку о победницима финалног такмичења према категоријама:

Најмлађи узраст – Сергеј Курћубић и Тара Златић
Средњи узраст – Јован Гогић и Матија Сокић
Старији узраст – Милица Узуновић и Магдалена Илић

Иако у другачијим и отежаним условима услед епидемије Корона вируса, жири је посебно истакао преданост и ентузијазам како учесника тако и њихових ментора у припреми и учествовању на овогодишњој Смотри.

“Треба истаћи да је ентузијазам и љубав према књижевности победила, будући да је у свим овим условима и у ситуацији где деца прате наставу онлајн где су по читав дан пред рачунарима, ипак се преко 50 учесника одлучило да учествује на смотри. Као чланови жирија закључили смо да се на квалитет интерпретација ипак одразила целокупна ситуација, није било полета на који смо навикли ранијих година и то се посебно одразило на финалну смотру. На учесницима се примећивао страх, трема као и претерана жеља да успеју, победе. Ипак, најбитније је да су се осилили да учествују на смотри”, каже проф. др Љиљана Костић члан жирија.

Магдалена Илић, победник у категорији средњошколаца задовољна је успехом који је постигла

“Последње четири године учествујем на рецитаторском такмичењу, леп је осећај. Желела би да позовем све да дођу идуће године јер је ово једно прелепо искуство”.

Поред диплома и књига које су сви учесници финалног дела Смотре добили од организатора, најбољи међу њима представљаће град Ужице на Окружној смотри рецитатора која ће крајем овог месеца бити организована у Косјерићу.