Одржан регионални округли сто на тему "Унапређење енергетске ефикасности у јавним зградама"
28/03/2019

Одржан регионални округли сто на тему “Унапређење енергетске ефикасности у јавним зградама”

Данас је у Ужицу одржан регионални округли сто на тему унапређења енергетске ефикасности у јавним зградама. Осим домаћина градоначелника Ужица Тихомира Петковића са сарадницима и представника Регионалне развојне агенције Златибор, састанку су присуствовали и председник Општине Бајина Башта Радомир Филиповић и заменик председника Општине Прибој Саша Василић. Организатори састанка су Стална конференција градова и општина (СКГО), Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ), Архитектонски факултет и РРА Златибор.

Потписивање Меморандума о разумевању са пројектом “Енергетска ефикасност у јавним зградама”

Градоначелник Петковић је истакао да Град Ужице има дугогодишњу успешну сарадњу са Немачком организацијом за међународну сарадњу на различитим пољима, од реформе образовања, управљања јавним приходима до одрживе употребе биомасе.

“Област енергетске ефикасности за Град Ужице није непознаница, у последњих неколико година у стратешком планирању и управљању градом заузела је важно место, препознајући у њој средство за остваривање економских уштеда, али и важног чиниоца у побољшању квалитета животне средине”- навео је Петковић.

Градоначелник је истакао да уз пројекте који се спроводе на унапређењу енергетске ефикасности јавних објеката, Град Ужице већ пету годину заредом суфинансира и мере енергетске ефикасности приватних објеката.

“Град Ужице који има велики проблем са квалитетом ваздуха, већ неколико година има доста плодне активности у области енергетске ефикасности, јер смо у њима видели кључни корак ка побољшању квалитета ваздуха. Иако није директно повезано, тиме што ћемо штедети енергију и мање користити енергенте, мање ћемо утицати на загађење ваздуха”-рекао је Петковић и додао да из године у годину применом мера енергетске ефикасности Ужичани удишу ваздух бољег квалитета.

На данашњем састанку потписан је и Меморандум о разумевању са пројектом “Енергетска ефикасност у јавним зградама”. Потписници меморандума уз Град Ужице су општине Бајина Башта и Прибој и Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ).

Виши пројектни менаџер пројекта “Енергетска ефикасност у јавним зградама” Свјетлана Ђокић

Виши пројектни менаџер пројекта “Енергетска ефикасност у јавним зградама” Свјетлана Ђокић је истакла да је план да се кроз пројекат идетификују заједничка поља деловања и да Ужице, Бајина Башта и Прибој начине значајан помак у овој области.

Миодраг Глушчевић, Стална конференција градова и општина

Миодраг Глушчевић из Сталне конференције градова и општина је истакао да су Ужице, Бајина Башта и Прибој изабрани зато што су показали иницијативу и препознати су као примери добре праксе који могу послужити и као подстрек  другима да крену овим путем.

Проф. др Душан Игњатовић са Архитектонског факултета Универзитета у Београду

Проф. др Душан Игњатовић са Архитектонског факултета Универзитета у Београду је истакао да се у претходној години у оквиру овог пројекта радило на прикупљању података везаних за око 1800 школа и око 800 обданишта са територије целе Србије, везаних за старост објеката, начинима грејања, тренутном стању и реконструкцијама које су вршене на њима. Након тога су, по речима Игњатовића, анализиране могућности унапређења карактеристика ових објеката.

“Са СКГО смо покренули и платформу знања у области енергетске ефикасности са идејом да приближимо све информације и резултате нашег рада широј публици”-рекао је Игњатовић.