Од септембра спортско одељењe у Ужичкој гимназији
12/06/2020

Од септембра спортско одељењe у Ужичкој гимназији

У Ужичкој гимназији данас је у присуству министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића и министра за омладину и спорт Вање Удовичића одржана промоција одељења за ученике са посебним способностима за спорт, које ће осим у Ужичкој гимназији, бити уведено у још шест гимназија у Србији.

По речима Министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића одељења ученика са посебним способностима за спорт омогућиће да се унапреди квалитет образовања и васпитања ученика – спортиста и будућих студената високошколских установа, а посебно оних које школују будуће тренере, спортске новинаре, наставнике физичког васпитања, спортске менаџере и слично.

“Предност образовања у овим специјализованим одељењима је у томе што је број ученика ограничен на 20, што омогућава ефикаснији рад на часовима, а применом савремених технологија ученицима ће бити омогућено да прате наставу на даљину када су на клупским или репрезентативним припремама и спортским такмичењима током школске године. Раније спортске гимнзије су радиле по обичном плану и програму опште гимназије и тада су школе морале да правдају само изостанке, праве надокнаде учења није било, морали су да се труде. Сада дајемо јасну поруку да спорт и учење могу и морају заједно”.

“Од ове године у нашим гимназијама постоје три нова програма – за ученике са посебним способностима за географију и историју, за аудио визуелне и сценске уметности, као и нова одељења за ученике талентоване за спорт”-рекао је Шарчевић и додао да поред одељења за спорт од ове године Ужичка гимназија добија и програме надарене за рачунарство и информатику”.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић истакао је да се отварањем спортског одељења у Гимназијама шаље једна јасна, снажна порука тимског деловања и тимског духа а то је да заједнички можемо да урадимо много.

“Драго ми је да смо данас у Ужицу где промовишемо један нов концепт образовања, првенствено када је реч о спортистима и њиховом усавршавању јер сматрамо да су школство и образовање на првом месту, без обзира којом професијом се бавите поред. Отварање спортског одељења у Ужичкој гимназији, која има традицију преко 170 година и која је изнедрила неке од највећих личности Ужица и околине, је велика ствар за један овакав град”-рекао је министар Вања Удовичић овом приликом.

“Жеља нам је да по први пут, поред Београда, највећи градови у регионима добију одељења која ће бити директно окренута развоју спорта. Врло је важно да деца остану у својим срединама, да размишљају о будућности у свом граду, својом општинама и да исти концепт образовања имају у својим местима. На овај начин ојачавамо образовни систем на локалу, омогућићемо више сегмената у образовању и даћемо једну шаренолику лепезу младима да могу да бирају у својим местима чиме ће да се баве” – рекао је Удовичић.