Обележено 79 година од ослобођења Ужица у Другом светском рату
25/09/2020

Обележено 79 година од ослобођења Ужица у Другом светском рату

На Партизанском гробљу на Доварју положени су венци и одата пошта палим борцима поводом Дана првог ослобођења Ужица у Другом светском рату, 24. септембра.

У име ужичког СУБНОР-а о овом значајном догађају говорио је председник Милић Вукић који је рекао да се и данас са поносом сећамо на дане када се народ дигао на устанак и супротставио највећем злу које је претило тадашњем свету – фашизму.

Данас се навршило 79 година од дана када је после борби на Дрежничкој градини, Горобиљу, Овчарско-кабларској клисури и честих акција и саботажа Ужички партизански одред умарширао у слободно Ужице пошто су га проценивши да немају довољно снага да га бране, Немци напустили, а четници Косте Пећанца се повукли у правцу Пожеге. У Ужице је нешто касније стигао Врховни штаб партизанских јединица на челу са Јосипом Брозом Титом – рекао је Вукић.

Он је подсетио на историјску чињеницу да је Ужице тада постало центар једине слободне територије на тлу поробљене Европе чиме је створена Ужичка република на којој се одвијао привредни, културни и друштвени живот, а посебан значај имала је Фабрика оружја.

Најбољи синови овог краја, ношени револуционарним заносом и израженим патриотизмом храбро су освајали и бранили слободу . Од њих, 229 бораца сахрањено је у овој спомен-костурници медју којима и народни хероји Алекса Дејовић, Нада Матић, Душан Јерковић, Желимир Жељо Ђурић и Милан Мијалковић – навео је Вукић говорећи о херојима које генерације које долазе никада не смеју заборавити.

У име Града Ужица, заменик градоначелника Драгољуб Стојадиновић, рекао је да обележавамо један од најзначајнијих датума из историје Ужица – дан рађања Ужичке републике која је 67 дана била једина слободна територија од фашизма поробљеној Европи.

Сећање на оне који нису стајали по страни и чекали да све прође већ су се супротставили непријатељу, и изабрали да пруже отпор окупатору, јесте наш дуг и обавеза – навео је Стојадиновић уз речи да смо поносни на њихов хероизам и непоколебљивост у борби за слободу и зато поклањамо њиховој великој жртви.

Венце су положиле делегације Војске Србије, Града Ужица, Градске општине Севојно, СУБНОР-а Ужице, СУБНОР-а Севојно, Градског одбора потомака ратника “Мајор Коста Тодоровић”, Удружења ветерана Ужице, делегација Удружења ветерана Чајетине, Удружење војних пензионера, Удружења пензионера Ужица и делегација Социјалистичке партије Србије.

Чланови ужичког СУБНОР-а венац су положили и на споменик врховног команданта Јосипа Броза који се налази у дворишту Народног музеја.

Извор: infoera.rs