Обележена годишњица битке на Кадињачи
29/11/2018

Обележена годишњица битке на Кадињачи

На данашњи дан, пре тачно 77 година, борци Радничког батаљона положили су своје животе на Кадињачи. Они су, на Кадињачи, бранили одступницу Врховном штабу НОПОЈ-а, партизанским одредима и болници, али су бранили и Ужичку републику, једину слободну територију у ратом окупираној Европи.

Председник Скупштине Града Ужица, Бранислав Митровић је одајући пошту херојима Кадињаче рекао: “Данас смо овде да одамо пошту људима који су храбро бранили свој град и слободу као неприкосновену вредност, свесни да без жртве и одрицања нема успеха у борби против окупатора. 29.новембар је датум који нас подсећа на њихово страдање, болна и светла тачка наше историје. Дан у коме је на овом месту Раднички батаљон водио своју последњу битку. Дан у коме је престала да постоји Ужичка република, једина слободна територија у ратом окупираној Европи.”

“Наш дуг је да памтимо жртве и све оне који су дубоко веровали да је слобода вредна и оног највреднијег што свако од нас има, а то је живот, бирајући пут отпора и борбе против свих и свега што је стајало на путу достојанственог живота и слободе. Да заборавимо не смемо, да памтимо је наша обавеза према свима који су живот дали супростављајући се пошасти фашизма уверени да је живот вредан само ако га човек живи у слободи”, рекао је Митровић.