Обележена 80. годишњица битке на Кадињачи
29/11/2021

Обележена 80. годишњица битке на Кадињачи

У организацији Одбора Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова, Града Ужица и Народног музеја Ужице, а у присуству министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарије Кисић Тепавчевић обележена је 80. годишњица битке на Кадињачи.

Парастос погинулим борцима служили су свештеници ужичке цркве, након чега је уз пратњу војног оркестра и чете почасне страже уследило полагање цвећа и одавање поште херојима Кадињаче.

Гостима, потомцима погинулих и присутним грађанима обратила се градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић.

“Са великим пијететом, у дану у коме се навршава 80 година од битке на Кадињачи, одајемо пошту борцима Радничког батаљона који су, штитећи одступницу Врховном штабу НОПОЈ-а, партизанским одредима и  болници, уједно бранили  и Ужичку републику, једину слободну територију  у окупираној Европи. Преко 300 бораца супроставило се далеко надмоћнијем непријатељу. Обични људи, занатлије, голобради дечаци који нису стигли ни да се замомче, нису размишљали о томе како ће историја ценити њихов чин, нити о томе да ли ће слобода умети да пева као што су они сањали о њој. Следили су свој осећај одговорности, обавезе и части”.

Под слоганом  “Да рата више не буде”, СУБНОР Србије је током ове године широм земље организивао бројне активности поводом 80 година устанка у Србији и Југославији. Како је истакао генерал-мајор Видосав Ковачевић председник СУБНОР-а Србије, све манифестације имале су подршку Министарства за рад, борачка и социјална питања и организоване су под покровитељством председника Републике Србије.

“Пре 80 година српски народ је рекао историјско не нацизму и фашизму, одазвао се позиву Комунистичке партије Југославије и заједно са другим народима кренули су у борбу против окупатора. У тој четворогодишњој народноослободилачкој борби и рату српски народ је јако тешко страдао, али је стао у строј победника исто онако како су преци стајали у Првом светском рату. Са победом стигла је и слобода, највећа цивилизацијска вредност коју и данас уживамо, а коју дугујемо борцима народноослободилачке војске, борцима црвене армије и борцима у свим ослободилачким ратовима Србије”.

Присутнима се обратила и министарка за рад, запошљавање борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

“Данас стојимо на месту из којег извире храброст, гордост, пожртвованост, а пре свега родољубље. Данас одајемо пошту херојима са Кадињаче који су у Другом светском рату дали животе за своју отаџбину да би ми данас живели у миру и слободи. Ужичани су били и остали јунаци нашег рода и данас смо овде да им упутимо једно велико хвала за несебичну жртву коју су дали. Ово величанствено место је симбол бесмртности оних који су своје животе поклонили отаџбини. Данас се поклањамо сенима великих хероја које су своје животе несебично дали штитећи одступницу партизанских снага из Ужица ка Санџаку. Са осећањем истинског личног поноса позивам вас да никада не заборавимо њихов подвиг и њихову жртву, останимо привржени њиховим идеалима, слободе, независности и равноправности, неразрушивим темељима напретка снажне, напредне, економски јаке Србије”.

Битка на Кадињачи означила је и крај Ужичке републике, једине слободне територије у Европи у време Другог светског рата, која је била упостављена 24.септембра 1941. године.