Обележена 101. годишњица ослобођења Ужица у Великом рату
30/10/2019

Обележена 101. годишњица ослобођења Ужица у Великом рату

У порти Цркве Светог Ђорђа свечано је обележена 101. годишњица коначног ослобођења Ужица у Првом светском рату. Служен је помен, положени венци и цвеће на спомен плоче погинулих Ужичана у ратовима 1912-1918 , затим на спомен бисте мајора Косте Тодоровића, пуковника Душана Пурића, ратног сликара Михаила Миловановића, социјалдемократе Димитрија Туцовића, споменик 1300 каплара испред Гимназије и споменик Великој победи на кружном току.

Председница Градског одбора потомака ратника “Мајор Коста Тодоровић” Миљка Пилчевић подсетила је на херојске дана из октобра 1918. године када је у Ужице ушао коњички дивизион Тимочке дивизије која је била у саставу Друге армије којом је командовао прослављени војсковођа Степа Степановић.

Преци нам поручују да се слобода не подразумева, она се у мукама рађа и са жртвама одржава. Слобода није све, али без слободе све друго је ништа – поручила је Пилчевић наводећи да је у ослободилачким ратовима Србије 1912-1918. године из ужичког краја погинуло 16.113 ратника , а из самог Ужица 2.871 док је епидемија тифуса однела животе преко десет хиљада људи у нашем крају.

Председник Републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1918. пуковник Љубомир Марковић изразио је задовољство што у свом родном граду има прилику да Ужичанима честита Дан ослобођења у Великом рату.

Ово је велики дан за целу северозападну Србију зато што је ослобођењем Ужица најављен дефинитивни крај Првог светског рата. Преласком преко Дрине и изласком на Јадранско море славни Степа је крунисао све своје победе и битке кроз које је прошао. Први светски рат је велико искушење за целу нацију у коме су Србији изгубили 1.247.000 војника и старешина што је било 28 посто укупног броја становништва – рекао је Марковић и истакао да “оваквом ценом ни једна земља на свету није платила своју слободу и независност”.

Он је додао да су Србија и њена војска у свим ослободилачким, праведним и одбрамбеним ратовима као по закону односила победе, зато што је била ослоњена на свој народ и земљу из које је црпила снагу.

Поред представника републичког одбора Савеза удружења потомака ратника 1912-1918., регионалних и окружних одбора венце су положили представници Градског одбора потомака ратника “Мајор Коста Тодоровић”, Града Ужица и других удружења и организација које су одале дужну пошту погинулим Ужичанима у Великом рату чија су имена уклесана на двема плочама на улазу у ужичку цркву, рад краљевог сликара Михаила Миловановића.

Извор: Infoera.rs