Нова услуга социјалне заштите у Ужицу - Инклузивни центар за особе са инвалидитетом
26/07/2021

Нова услуга социјалне заштите у Ужицу – Инклузивни центар за особе са инвалидитетом

Град Ужице ће највероватније добити још једну редовну услугу у области социјалне заштите за особе са инвалидитетом. Поред постојећих осам, развијена је кроз пројекат Swiss PRO програма и девета, а реч је о Инклузивном едукативном социо-терапијском центру за пружање услуга социјалне заштите за особе са инвалидитетом и децу као и чланове њихових породица на територији Града Ужица.

Како је током завршне конференције пројекта под називом ” Заједно за привремену туђу негу за особе са инвалидитетом”истакао Един Башић програмски асистент Swiss PRO програма, вредност целокупног пројекта је 15 хиљада долара, од чега је учешће Града Ужица 1 800 долара.

“Управо овај пројекат представља подршку једном партнерском односу између локалне самоуправе и удружења које се бави питањима најрањивијих група. Директни резултати су пружање великог спектра услуга социјалне заштите за најугроженије делове становништва како у самом Ужицу, тако и у целом Златиборском округу. Такође ово је и пример добре праксе за остале локалне самоуправе “.

Уз захвалност свима који су учествовали у реализацији пројекта, Слободан Грбић члан Градског већа истакао је да је велика част и задовољство сарађивати са Swiss PRO програмом и изразио наду да ће добра сарaдња бити настављена и у наредном периоду.

“Ова нова услуга која је кроз пројекат формирана на нивоу града препозната је као јако битна када су наши корисници и чланови њихових породица у питању. Конципирана је тако да сви корисници који проводе време у оквиру простора који смо обезбедили у насељу Турица имају адекватан третман. Поред низа креaтивних радионица и школе животних вештина имају и веома битан медицински третман од стране логопеда и физиотерапеута. Препознали смо њен значај и обезбедили средства у износу од 1,5 милиона динара да реализација услуге буде могућа до краја ове године, а надамо се да ће већ у наредној бити уврштена у редовне услуге социјалне заштите.”

Треба напоменути и да је Град Ужице једна од ретких локaлних самоуправа које тренутно имају чак девет услуга социјалне заштите за особе са инвалидитетом, а према најавама ни ту се неће стати, већ ће се у складу са потребама корисника развијати и нове.