Ноћ музеја
17/05/2021

Ноћ музеја

Поводом Међународног дана музеја и Националне недеље музеја у суботу 15. маја 2021. године у Народном музеју Ужице одржане су манифестације Музеји за 10 и Европска ноћ музеја.

У оквиру манифестација отворена је тематска изложба „Извол’те, али отмено“ аутора Милодарке Ђајић и Катарине Доганџић-Мићуновић. Изложба представља трпезно посуђе из збирки Народног музеја Ужице, као и посуђе позајмљено из домова Ужичана.

На манифестацији Ноћ музеја присуствовали су представници Града, заменик градоначелника Драгољуб Стојадиновић и Градски већник за друштевена делатности Ратко Трмчић.

“Мото овогодишње манифестације је „Будућност музеја – нове идеје, нове праксе“  и проистекао је из потребе да се музејски садржаји, у складу са временом у коме живимо, приближе најширој јавности. Досадашња искуства показују да је  добар начин да се посебним садржајима и дешавањима привуку посетиоци да сврате у музеје и упознају се са наслеђем које баштине ове културне установе” истакао је заменик градоначелника Драгољуб Стојадиновић.

Поред сталних поставки у Народном музеју Ужице, Јокановића кући, Меморијалном комплексу Кадињача и Завичајном одељењу Музеја у Новој Вароши, посетиоци су имали прилику да уживају у концерту ученика музичке школе Војислав Лале Стефановић Ужице који је одржан у Легату сликара Михаила Миловановића.

Током трајања манифестација на платоу музеја, на штанду који је за ову прилику постављен, продавана су музејска издања по врло приступачним ценама.