Njegovo preosveštenstvo Vladika Žički G. Justin otvorio izložbu u Istorijskom arhivu
24/04/2017

Njegovo preosveštenstvo Vladika Žički G. Justin otvorio izložbu u Istorijskom arhivu

Prilkom otvaranja izložbe „Mitropolit Josif Cvijović, duhovnik i ratnik“ u Istorijskom arhivu njegovo preosveštenstvo Vladika Žički G. Justin obraćajući se prisutnima je istakao „Danas ovom izložbom mi se podsećamo, Mitropolita Josifa Cvijovića, duhovnika i ratnika, a svako podsećanje je vezivanje čoveka za večnost. Trebalo je tada u to vreme biti ne samo duhovnik nego i ratnik, i uvek je u našim prostorima ovde potrebno biti ne samo duhovnik nego i ratnik, ovde ne ratujemo često puta sa neprijateljima vidiljivim nego i nevidljivim a on kao veliki duhovnik naše crkve ratovao je sa duhovima podnebesija, duhovima tame“.
“Ova postavka je prilika da se šire javno mnenje upozna sa delom i likom Mitropolita, čoveka koji je iz našeg kraja, čije veliko delo i velika žrtva nisu dovoljno poznati u ovom kraju. Oni koji znaju lik i delo Mitropolita Josifa, znaju za njegov rad, pre svega na prosvećivanju i obrazovanju pravoslavnog življa u Kraljevini Jugoslaviji, njegov veliki doprinos i pomoć svom kraju, posebno svom selu Drežniku gde je učestvovao u izgradnji crkve i škole.
Treba posebno naglasiti da je on zajedno sa arhijerejima i članovima Svetog Sinoda Srpske Pravoslavne crkve radio na čuvenom memorandumu koji je upoznao svetsko mnjenje sa zlodelima koji su u Hrvatskoj učinjeni srpskom narodu i srpskoj crkvi. Tako veliki čovek zaslužuje da mu se odužimo pamćenjem a njegovi drežničani su mu se odužili izgradnjom Spomen doma, muzeja Mitropolitu Josifu Cvijoviću koji se nalazi u neposrednoj blizini srpske crkve u Drežniku”- istakao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.