Његово преосвештенство Владика Жички Г. Јустин отворио изложбу у Историјском архиву
24/04/2017

Његово преосвештенство Владика Жички Г. Јустин отворио изложбу у Историјском архиву

Прилком отварања изложбе „Митрополит Јосиф Цвијовић, духовник и ратник“ у Историјском архиву његово преосвештенство Владика Жички Г. Јустин обраћајући се присутнима је истакао „Данас овом изложбом ми се подсећамо, Митрополита Јосифа Цвијовића, духовника и ратника, а свако подсећање је везивање човека за вечност. Требало је тада у то време бити не само духовник него и ратник, и увек је у нашим просторима овде потребно бити не само духовник него и ратник, овде не ратујемо често пута са непријатељима видиљивим него и невидљивим а он као велики духовник наше цркве ратовао је са духовима поднебесија, духовима таме“.
“Ова поставка је прилика да се шире јавно мнење упозна са делом и ликом Митрополита, човека који је из нашег краја, чије велико дело и велика жртва нису довољно познати у овом крају. Они који знају лик и дело Митрополита Јосифа, знају за његов рад, пре свега на просвећивању и образовању православног живља у Краљевини Југославији, његов велики допринос и помоћ свом крају, посебно свом селу Дрежнику где је учествовао у изградњи цркве и школе.
Треба посебно нагласити да је он заједно са архијерејима и члановима Светог Синода Српске Православне цркве радио на чувеном меморандуму који је упознао светско мњење са злоделима који су у Хрватској учињени српском народу и српској цркви. Тако велики човек заслужује да му се одужимо памћењем а његови дрежничани су му се одужили изградњом Спомен дома, музеја Митрополиту Јосифу Цвијовићу који се налази у непосредној близини српске цркве у Дрежнику”- истакао је градоначелник Ужица Тихомир Петковић.