Настављене активности на унапређењу живинарства у ужичком крају
12/07/2018

Настављене активности на унапређењу живинарства у ужичком крају

У протеклих годину дана 25 газдинстава са територије града Ужица добило је субвенције за унапређење живинарства. Свако домаћинство је добило по 40 кокошака и по 4 петла. Учешће произовођача је 10%, а остало је платио Град Ужице.

Поводом данашње испоруке кокошака Никола Бајић предствник ужичког Центра за органску пољопривреду је рекао:”Управо смо поделили 700 кокошака расе банатски голошијан, прошле године је подељено 300 у нашем програму за производњу органских јаја, што је укупно око 1000 подељених кокошака. У питању је природан начин гајења кокошака и самим тим произвођачи ће добити квалитетна јаја. Министарство пољопривреде даје субвенције у износу од 400 динара, а кад је упитању органска производња добија се још 40% што износи укупно 560 динара по једној кокошки, па је самим тим сваки произвођач у могућности да од државе добије 56 000 на сто кокошака у виду субвенције”.

У протеклих годину дана 25 домаћинстава је добило по 40 кокошака расе банатски голошијан како би се бавили органском производњом јаја

“Центар за огранску производњу има право на интерну контролу домаћинстава, а у сарадњи са Центром за испитивање намирница у Београду који има право на сертификацију омогућићемо да газдинства добију исти. У плану је да на Зеленој пијаци отворимо тезгу на којој ће се продавати органски производи. Такође се надамо да ће газдинства која се баве органском производњом бити и чланови задруге “Травац”, која је формирана 2007. године, како би могли да користе бесповратна средства за сличне намене”, истакао је Бајић.

По речима Бајића, уколико буде још заинтересованих за ову врсту субвенција, тендер за набавку кокошака ће бити расписан у августу.