Настављају се радови на неолитском насељу у Стапарској бањи
22/05/2020

Настављају се радови на неолитском насељу у Стапарској бањи

Настављена је градња првог нашег археолошког парка, реплике неолитског насеља која се уз подршку ЕУ гради у клисури реке Ђетиње поред Стапарске бање. Досадашњим радовима, започетим прошле године, ту су већ никла дрвена, блатом облепљена и сламом или даском покривена здања, а сада се, након застоја због ванредног стања, подухват захуктава како би укоро био приведен крају.

Пројекат је назван “Неолајф” и већим делом је финансиран средствима ЕУ кроз Програм прекограничне сарадње Србија-БИХ. Учесници у пројекту, у који се улаже 600 хиљада евра, јесу градови Ужице и Тузла, која има сличан парк, општина Милићи и ужичка Уметничка школа. Ради се на основу истраживања обављених на оближњим археолошким локалитетима Велике и Мале Градине, подижу објекти за становање какви су били у неолиту, као и радионице за обраду глине, костију, коже, камена, а с намером очувања наслеђа, развијања културног туризма.

Менаџерка пројекта Снежана Милисављевић изјавила је да је овог пролећа због вируса корона динамика радова на изградњи насеља била успорена, али да се сада послови настављају. Све се гради од аутентичних материјала, завршавају и куће од блата за чију су изградњу потребни одговарајући временски услови. Она истиче да радове изводе радници овог краја који познају старе вештине и занате, те да ће након објекта бити изграђене фигуре неолитског човека уз представљање неких његових ритуала.

Овај археолошки парк удаљен је шест километара од ужичке градске плаже и до њега се стиже “европском зеленом стазом”, шеталиштем поред Ђетиње, бившом трасом “ћирине” пруге. Очекује се, кад подухват буде завршен, да то путовање у давну прошлост привуче стручну јавност, школе и друге екскурзије, те да парк буде део европске мреже музеја на отвореном.

Извор: Политика/Град Ужице