Народна библиотека Ужице обележила дан и славу установе, 165 година постојања
19/08/2021

Народна библиотека Ужице обележила дан и славу установе, 165 година постојања

“У протеклих 165 година пуно тога се променило у библиотекарству али је мисија библиотке остала иста, а то је да развија и унапређује услуге, увећава књижни и некњижни фонд, ради на заштити старе и ретке књиге, објављује дела из своје рукописне збирке, учествује у културном развоју локалне заједнице и својим програмима доприноси разноврснијој и квалитетнијој културној понуди”, истакла је обраћајући се присутнима Душица Мурић директорка Народне библиотеке Ужице, која данас обележава славу и 165 година постојања.

Она је подсетила да је Народна библиотека Ужице матична библиотека за све јавне, специјалне и школске библиотеке на територији Златиборског округа и да се у фонду Библиотеке налази око 180.000 књига, више од 500 наслова периодике, око 300 звучних књига као и богата збирка некњижне грађе, старе и ретке књиге.

“Као и сваке године, поносни смо на преко 6.000 чланова, више од 60.000 посета и преко 110.000 издатих књига на годишњем нивоу, као и на бројне књижевне вечери, изложбе и дечје креативне радионице кроз које су прошле стотине деце из нашег града. Као једна од пет најуспешнијих библиотека у пројекту Дигитални грађанин, НБУ награђена је вредном опремом која ће наше најмлађе чланове припремити за дигитално доба.

Јубилеји су прилика да се захвалимо свима који су на неки начин помогли и подржали наш рад, пре свега желим да се захвалим свим запосленима у библиотеци, свима који су помогли и допринели да Библиотека позитивно послује, првенствено се захваљујемо оснивачу Граду Ужицу, Министарству културе и информисања, Народној библиотеци Србије, свим сарадницима и медијима”, истакла је директорка Народне библиотеке Ужице.

Славу и јубилеј свим запосленима у Народној библиотеци Ужице честитала је и градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић.

“Наша је дужност и обавеза да Народну библиотеку чувамо и у годинама и вековима који долазе. И не само због чињенице да је Град оснивач установе, већ првенствено, због огромног свакодневног доприноса, ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да у наредном периоду обезбедимо подршку за санацију и реконструкцију овог простора у коме се налази веома вредна књижевна грађа. Ради се на изради пројекта, а надамо се да ћемо заједничким снагама и уз помоћ ресорних министарстава успети да обезбедимо и неопходна финансијска средства”.

Народна библиотека Ужице посебну пажњу посвећује и издавачкој делатности, издаје  и часопис Међај, који ове године, такође, слави свој јубилеј – 40 година од изласка првог броја. Пратећи потребе савременог читаоца у дигиталном добу, Народна библиотека Ужице унапредила је свој сајт, покренула јутјуб канал и активно промовише своју делатност на друштвеним мрежама.