Министар Недимовић најавио отварање фабрика за прераду малине у Ариљу и Пожези
13/02/2018

Министар Недимовић најавио отварање фабрика за прераду малине у Ариљу и Пожези

Током јучерашње посете Севојну, министар у Влади Републике Србије задужен за пољопривреду, Бранислав Недимовић, најавио је изградњу фабрике за прераду малине у Ариљу и још једне исте такве у Пожези.

“Потписан је Меморандум о разумевању између компаније из Ариља и друге компаније чије је седиште у Мађарској. Обавеза српске стране јесте да обезбеди кооперанте односно довољну количину сировине, да обезбеди локацију, која ће бити у Ариљу, а са мађарске стране обавеза је да обезбеди финансијска средства, технолошку опрему и десетогодишњи уговор о извозу прерађене малине из фабрике која ће се градити у Ариљу”, рекао је Недимовић.

Према речима министра, капацитет фабрике је обрада 5.000 тона малине друге класе, намењене за индустријску прераду и управо је то обавеза српске стране да кроз кооперанте обезбеди.

„Ако знамо да се у Србији годишње произведе више од 70.000 тона малине, на овај начин решавамо проблем потражње ове врсте малине, која до сада није могла да нађе купца на тржишту. Поред Ариља и Пожеге, планирано је отварање сигурно још једне фабрике за прераду малине на територији Србије“, казао је Недимовић и додао да се са две три фабрике овакве врсте може решити проблем малинарства односно проблем са пласманом ове врсте робе.

Процес пребирања малина у једној од ариљских хладњача