Međunarodna kolonija keramike
15/03/2017

Međunarodna kolonija keramike

Međunarodna kolonija umetničke keramike “Zlakusa” Užice je deo autorskog projekta “Keramika Zlakusa”, Sofije Bunardžić akademskog slikara – keramičara iz Užica, autora originalne ideje i koncepcije projekta “Keramika Zlakusa” i Međunarodne kolonije umetničke keramike “Zlakusa” Užice.

Do sada je održana 21 Međunarodna kolonija umetničke keramike “Zlakusa” Užice (od 1996. do 2017. godine) u organizaciji Udruženja “Keramika Zlakusa” Užice, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Užica (Opštine Užice) i uz podršku  institucija kao što su Balkanološki Institut – Srpske akademije nauka i umetnosti, ULUPUDS-a, Fakulteta Primenjenih Umetnosti u Beogradu, Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu, Likovnog susreta Subotica, Narodnog muzeja u Beogradu… u čijem je radu učestvovalo:

  • 330 umetnika,
  • 16 likovnih kritičara,
  • 1 arheolog,
  • 1 etnolog,
  • 2 umetnička fotografa i
  • arhitekta

iz 31 zemlje sveta (Japan, Italija, Švajcarska, Austrija, Grčka, Bugarska, Makedonija, Rumunija, Portugal, Velika Britanija, Gana – Afrika, Malta, Turska, Slovenija, Holandija, Nemačka, Crna Gora, Latvia, SAD, Španija, Hrvatska, Meksiko, Francuska, Finska, Egipat, Rusija, Azerbejdžan, NjuJork, Ohajo, Kolorado  i Srbija).

Domaćinstva u selu Zlakusa, nadomak Užica, bave se izradom keramike na stari, tradicionalni način više od 400 godina. Tehnološki proces izrade keramike, koji je veoma sličan onome u praistoriji i danas se primenjuje i izuzetno je zanimljiv za savremenu umetnost.

Posebnost ove kolonije se ogleda kroz građenje finih spona između tradicionalnog lončarstva – grnčarstva,  jedinstvenog po materijalu i metodu rada i sa druge strane savremenih tendencija u umetničkoj keramici.

Na isti način, istom tehnologijom, kako se nekad radilo (od praistorije do danas), savremeni umetnici stvaraju svoja umetnička dela modernog stila na Međunarodnim kolonijama u Zlakusi. Po prvi put u istoriji, stvaraju se keramičke skulpture, keramički panoi, umetnici keramiku kombinuju sa metalom, bojama, staklom, terom sigilatom ,oksidima…

Specifičnost ove nove tehnike u umetničkoj keramici, tehnike “Zlakusa” i lončarsko – grnčarskog zanata je u materijalu i načinu rada: glina se meša sa sitno mlevenim mineralom kalcita (vrsta kamena), zatim se od pripremljene smese rade posude, odnosno umetnički predmeti na ručnom točku (kolu) zidanjem – građenjem, a nakon toga se predmeti suše, predgrevaju i peku na otvorenom plamenu vatre od visoko kaloričnog drveta na oko 600 – 700 stepeni. Materijal – glina i meneral kalcita se kopaju i vade sa lokaliteta u selu Vranjani i Rupeljevo.

Organizator XXII Međunarodne kolonije umetničke keramike „Zlakusa 2017“ Užice je Udruženje „Keramika Zlakusa“ Užice, a ove godine će se održati u selu Zlakusi u domaćinstvu i radionici Milana Savića, lončara – grnčara .

Kolonija počinje 8. avgusta i trajaće do 18. avgusta, a 17. avgusta, po već ustaljenom običaju, obaviće se prvo pečenje manjih predmeta (autentičan način – pečenje na otvorenoj vatri), kako bi umetnici stekli potpun utisak o procesu izrade predmeta od gline i poneli neki od predmeta za uspomenu na učešće na ovoj uglednoj koloniji.

Uspeh i prepoznatljivo ime kolonije, afirmiše projekat „Keramika Zlakusa“ kao vredan umetnički doprinos modernoj keramici, a ujedno predstavlja i zapažen kulturni iskorak u svet. Utemeljenost u narodnom stvaralaštvu znak je njegove autentičnosti, vekovne potrebe da se zanati čuvaju, ali i osmišljavaju novim vizijama ljudi od dara za lepo i vredno.

Vreme održavanja: avgust