Међународна колонија керамике
15/03/2017

Међународна колонија керамике

Међународна колонија уметничке керамике “Злакуса” Ужице је део ауторског пројекта “Керамика Злакуса”, Софије Бунарџић академског сликара – керамичара из Ужица, аутора оригиналне идеје и концепције пројекта “Керамика Злакуса” и Међународне колоније уметничке керамике “Злакуса” Ужице.

До сада је одржана 21 Међународна колонија уметничке керамике “Злакуса” Ужице (од 1996. до 2017. године) у организацији Удружења “Керамика Злакуса” Ужице, уз покровитељство Министарства културе Републике Србије, Града Ужица (Општине Ужице) и уз подршку  институција као што су Балканолошки Институт – Српске академије наука и уметности, УЛУПУДС-а, Факултета Примењених Уметности у Београду, Музеја примењених уметности у Београду, Ликовног сусрета Суботица, Народног музеја у Београду… у чијем је раду учествовало:

  • 330 уметника,
  • 16 ликовних критичара,
  • 1 археолог,
  • 1 етнолог,
  • 2 уметничка фотографа и
  • архитекта

из 31 земље света (Јапан, Италија, Швајцарска, Аустрија, Грчка, Бугарска, Македонија, Румунија, Португал, Велика Британија, Гана – Африка, Малта, Турска, Словенија, Холандија, Немачка, Црна Гора, Латвиа, САД, Шпанија, Хрватска, Мексико, Француска, Финска, Египат, Русија, Азербејџан, ЊуЈорк, Охајо, Колорадо  и Србија).

Домаћинства у селу Злакуса, надомак Ужица, баве се израдом керамике на стари, традиционални начин више од 400 година. Технолошки процес израде керамике, који је веома сличан ономе у праисторији и данас се примењује и изузетно је занимљив за савремену уметност.

Посебност ове колоније се огледа кроз грађење финих спона између традиционалног лончарства – грнчарства,  јединственог по материјалу и методу рада и са друге стране савремених тенденција у уметничкој керамици.

На исти начин, истом технологијом, како се некад радило (од праисторије до данас), савремени уметници стварају своја уметничка дела модерног стила на Међународним колонијама у Злакуси. По први пут у историји, стварају се керамичке скулптуре, керамички панои, уметници керамику комбинују са металом, бојама, стаклом, тером сигилатом ,оксидима…

Специфичност ове нове технике у уметничкој керамици, технике “Злакуса” и лончарско – грнчарског заната је у материјалу и начину рада: глина се меша са ситно млевеним минералом калцита (врста камена), затим се од припремљене смесе раде посуде, односно уметнички предмети на ручном точку (колу) зидањем – грађењем, а након тога се предмети суше, предгревају и пеку на отвореном пламену ватре од високо калоричног дрвета на око 600 – 700 степени. Материјал – глина и менерал калцита се копају и ваде са локалитета у селу Врањани и Рупељево.

Организатор XXII Међународне колоније уметничке керамике “Злакуса 2017” Ужице је Удружење “Керамика Злакуса” Ужице, а ове године ће се одржати у селу Злакуси у домаћинству и радионици Милана Савића, лончара – грнчара .

Колонија почиње 8. августа и трајаће до 18. августа, а 17. августа, по већ устаљеном обичају, обавиће се прво печење мањих предмета (аутентичан начин – печење на отвореној ватри), како би уметници стекли потпун утисак о процесу израде предмета од глине и понели неки од предмета за успомену на учешће на овој угледној колонији.

Успех и препознатљиво име колоније, афирмише пројекат “Керамика Злакуса” као вредан уметнички допринос модерној керамици, а уједно представља и запажен културни искорак у свет. Утемељеност у народном стваралаштву знак је његове аутентичности, вековне потребе да се занати чувају, али и осмишљавају новим визијама људи од дара за лепо и вредно.

Време одржавања: август