Ломљење Божићне чеснице - Валентина и Андреа срећне руке
08/01/2020

Ломљење Божићне чеснице – Валентина и Андреа срећне руке

У порти храма Светог Ђорђа у Ужицу одржано је ломљење Божићне чеснице уз присуство већег броја верника. У Чесници пречника преко два метра и тежине око 80 килограма била су три златника, први је пронашла осмогодишња Валентина Вранић, а срећне руке била је и једанаестогодишња Андреа Жувела из Ужица.

“Радосне смо што смо пронашле златнике, који симболизују срећу и благостање, срећан Божић свима” – поручиле су уз осмех Валентина и Андреа.

Протојереј-ставрофор Милош Босић који је са свештенством ужичке цркве освештао чесницу пожелео је да буде срећно и благословено и за овај Божић и речима из анђеоске песме „слава Богу на висини, међу људима мир и добра воља“ пожелео да се и наредних година у овом и још већем броју Ужичани окупљају испред своје цркве.

Заменик градоначелника Иван Станисављевић подсетио је да се на божићно јутро трећу годину заредом у сарадњи са ужичким свештенством испред цркве Светог Ђорђа одржава ломљење Чеснице.

“Чесница је поклон предузећа „Сретен Гудурић“, а дародавци златника су златарска радња „Карат“ и Град Ужице. Радује нас што манифестацији присуствује велики број деце”-рекао је Станисављевић пожелевши суграђанима поводом Божића мир, благостање и срећу.

Директор Пекарског предузећа „Сретен Гудурић“ Александар Станојевић, навео је да ово предузеће и ове године имало част да направи Божићну чесницу за своје суграђане на велики православни празник.

“Чесница је тешка 80 килограма и њен пречник је 2,2 метра. Састојала се из 1700 делова-кајзерица и у њеној изради учествовало је шест наших пекара – навео је Станојевић уз честитке суграђанима и традиционални божићни поздрав „Мир Божји! Христос се роди“.

 

Извор: infoera.rs/Град Ужице