„Квалитет ваздуха у Ужицу, проблеми и потенцијална решења“
04/02/2019

„Квалитет ваздуха у Ужицу, проблеми и потенцијална решења“

Зелени свет Града Ужица је организовао успешну јавну трибину на тему квалитета ваздуха у граду, проблемима и потенцијалним решењима у овој области.

Географски положај и конфигурација терена, као и многи други факори утичу на то да Ужице деценијама уназад има проблема са загађењем ваздуха, што је најизраженије у грејној сезони. Иако Град Ужице годинама уназад спроводи активности на побољшању квалитета ваздуха, које су се показале као успешне и дале позитивне резултате, циљ ове трибине је био да се кроз отворену комуникацију и разговор са заинтересованиом јавношћу, дође до нових идеја и предлога.

Грађани су на трибини имали прилику да, од Драгана Чучковића, специјалисте токсиколошке хемије из Завода за јавно здравље Ужице, чују све о мониторнигу ваздуха у граду и резултатима спроведених анализа у протеклом периоду. Ове анализе показују да се наставља тренд опадања вредности концентрације чађи у ваздуху и ове године, што је по његовој оцени охрабрујуће.

Александар Мацура програмски директор у РЕС фондацији Београд је навео да је веома битан избор ложног уређаја и енергента који грађани користе, и да од тога доста зависи ефикасност грејања као и емисија штетних гасова сваког идивидуалног ложошта.

Никола Вујовић из Секретаријата Врбас је грађане упознао са значајем мера енергетске ефикасности у циљу смањења загађења ваздуха, што још једном потврђује као исправну, одлуку Града Ужица да већ пету годину заредом део буџетских средстава усмерава у суфинасирање енергетске ефикасности јавних и приватних објеката.

На трибини је говорио и шумарски инжењер Ђорђе Марић, који је причао о искуствима из ужичких домаћинстава током спроведеног теренског истраживања. Он је навео да је последњих година све више домаћинстава у Ужицу које као енергент користе пелет, али исто тако, све је више оних који на ефикаснији начин користе огревно дрво.