Кроз пројекте до лепшег места за живот
18/05/2020

Кроз пројекте до лепшег места за живот

Министарство државне управе и локалне самоуправе прогласило је Град Ужице за локалну самоуправу са најбољом праксом у области „Транспарентност и учешће јавности у раду локалне самоуправе“ и доделило му годишњу награду од 2,6 милиона динара.

За трошење тих средстава као и додатних 960 000 динара добијених од Сталне конференције градова и општина из програма Swiss PRO који реализује Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге биће утрошена грађани су одлучивали гласањем за један од три понуђена предлога – реконструкцију еснафске чесме у Малом парку, изградњу дечијег игралишта на Мегдану или реконструкцију фудбалског игралишта на Градској плажи. Обзиром да су имали приближно исто гласова, одлучено да се ради реконструкција Малог парка, али и дечије игралиште на Мегдану.

Када је реч о реконструкцији Малог парка, како наводи Миодраг Петковић, члан Градског већа задужен за финансије, биће постављено око 400 m2 новог гранита, а идејно решење простора биће слично Влајковом платоу.

Радови на изградњи игралишта на Мегдану почеће врло брзо, након завршетка тендера који је у току:

„Комплетно ће, према важећим стандардима, бити урађена подлога, набавићемо нове справе и мобилијар, а са уређењм фасада и новим графитима овај простор ће бити потпуно оплемењен“, рекао је Никола Максимовић, директор ЈП „Ужице развој“ и додао да би цео посао требало да буде завршен до краја јуна.

Изглед будућег игралишта на Мегдану

Осим ових пројеката из градског буџета издвојено је 10 милиона динара, плус још три милиона које је Град добио као пример добре праксе из програма Реформа пореза на имовину који финансира Влада Швајцарске, за пројекте уређења јавних површина на предлог локалне заједнице. Грађани ће до 11. јуна моћи да аплицирају својим пројектима за средства, а максимални износ који могу добити је милион динара по појединачном пројекту.

Кроз Ужички програм локалног партнерства УДРУЖИМО СЕ прошле године је реализовано 13 пројеката, а по речима Петковића, ове године је интересовање знатно веће.

Петковић је позвао грађане да аплицирају и да заједно са градом исфинансирају инвестиције које желе у свом непосредном окружењу било да се оне налазе у градским, приградским или сеоским месним заједницама.

Извор: zoomue.rs/infoera.rs