Konferencija i defile "Liciderskog srca" u Beogradu
09/08/2017

Konferencija i defile „Liciderskog srca“ u Beogradu

Na konferenciji za medije održanoj u utorak 08.08.2017. u Skupštini Grada Beograda povodom najave ovogodišnjeg festivala „Licidersko srce“ Gordana Paunović predsednik udruženja „Era“ se zahvalila g-dinu Tomislavu Nikoliću na pokroviteljstvu koji je festival imao prethodnih godina u vreme njegovog predsedničkog mandata, ali i istakla zadovoljstvo vešću, da je g-din Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, prihvatio da se pokroviteljstvo nastavi.

„Istaći ću samo neke bitne činjenice, koje idu u prilog pokroviteljstvu: Za proteklih 8 godina na festivalu „Licidersko srce“ je učestvovalo oko 5500 dece iz 34 države sa 5 kontinenata; naša manifestacija je jedna od značajnijih prekograničnih projekata koji se realizuje u saradnji sa institucijama i uz podršku Vlade Republike Srpske; mi smo prvi prošli plovnim putem Perućac-Andrićgrad,  pre 4 godine; na našem festivalu učestvovali su pripadnici skoro svih nacionalnih manjina u Srbiji i deca sa smetnjama u razvoju; humanitarnom akcijom „Licidersko srce – deci“ pomogli smo onima kojima je to najpotrebnije u Užicu, Beogradu, Višegradu, Bajinoj Bašti, Japanu… Pod okriljem festivala uspostavljena je saradnja sa mnogim institucijama kulture zemalja učesnica, a festival je dao značajan doprinos turizmu i kulturi, a od ove godine i razvoju preduzetništva našeg kraja i države“ -rekla je Paunovićeva.

Na konfereciji su prisustvovali i Petar Blagojević – član Gradskog veća Grada Užica, Mlađen Cicović – direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Miodrag Popović – direktor Turističke organizacije Beograda, Vladimir Živanović – direktor Turističke organizacije Zlatibor i Vladan Bojić – direktor Sektora za marketing i komunikacije „Telekom Srbija“.

Član Gradskog veća Grada Užica Petar Blagojević se na konferenciji obratio rečima:

„Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ je jedan od najznačajnijih kulturnih manifestacija koje se održavaju svake godine u gradu Užicu. U vremenu u kome živimo, najpre zahvaljujući modernim tehnologijama, razlike između naroda i nacija postaju sve manje. Ovaj festival nam pomaže u tome da nikada ne zaboravimo ko smo i odakle smo. U danima festivala na užičkim ulicama i trgovima može se čuti veliki broj stranih jezika i sresti veliki broj nacija pa tako Užice za vreme festivala postaje prava metropola. Pored negovanja srpske tradicije i običaja „Licidersko srce“ pruža priliku Užičanima da se upoznaju sa drugim kulturama. Grad Užice ima samo reči hvale za sve ono što Udruženje Era radi jer već devetu godiu za redom obogaćuje kulturnu i turističku ponudu Užica i na najlepši mogući način predstavlja Užice gde god da gostuje, a gostuje po čitavom svetu. Iako je inicijator i organizator Udruženje Era, Grad Užice prisvaja „Licidersko srce“ jer je ovaj festival toliko veliki i toliko značajan da pripada svim Užičanima. Od 14. do 18.avgusta, kao i svake godine kada se održava festival veoma je lepo biti Užičanin.“

I ove godine, humanitarna akcija „Licidersko srce – deci“  biće, kao i do sada, organizovana na svim mestima na kojima se festival održava i namenjena prikupljanju sredstava za nabavku opreme za regionalni centar za vantelesnu oplodnju, pri Opštoj bolnici u Užicu.