Концерт "Norman Beaker Trio"
15/11/2021

Концерт “Norman Beaker Trio”

Концерт “Norman Beaker Trio” биће одржан у Градском културном центру у четвртак 25. новембра са почетком у 18 часова. Карте по цени од 500 динара у претпродаји од 16.11. у клубу ГКЦ-а. На улазу ће карта коштати 700 динара.

Жива легенда блуза, Norman Beaker, представља ново студијско издање под називом Running Down the Clock дигитално издање објављено је 8. маја за Clock Records/Wienerworld, док ће ЦД и ЛП издање преко етикете Clock Records/Rock Svirke Records бити доступно од 24. јула 2020. године. Плоча је снимљена у Sound Station студију у Загребу између 12 и 19. јануара ове године, а на њој су савршено уклопљене добро позната енергија са концерата, моћне емоције и, наравно, богато музичко умеће.


У јануару 2017. године, Norman Beaker постао је осми британски музичар који је званично признат и уврштен у Blues Hall of Fame, а пре њега ту част стекли су таква имена као што су Alexis Korner, Jack Bruce, Peter Green, John Mayall, Jeff Beck, Keith Richards, Mick Jagger i Eric Clapton.
Норман је међу првим уметницима који су помогли да се искристалише јединствени британски блуз, R&B и рок звук који је одјекнуо у свету. Одржаво је свој карактеристични звук виталним током читаве славне каријере, било свирајући соло или са врхунским представницима блуза, соула и рока са обе стране Атлантика као што су Chuck Berry, Jack Bruce, Van Morrison, Peter Green, Buddy Guy, Ruby Turner i B.B. King.
Они су одлучили да објаве албум унапред како би бројним фановима омогућили да чују нове песме док нестрпљиво чекају на свирке одложене због последица вируса корона. Епидемија је утицала на све сегменте живота, па тако и на музику, али Норман нас уверава како ће бити спремни за европску турнеју чим се за то укаже прилика. Као басиста и пратећи вокал на албуму учествује John Price, Норманова десна рука преко тридесет година, односно перспективни хрватски бубњар Лео Анђелковић, уневши потребну свежу крв и неспорну вештину приликом свирке. Према Нормановим речима, Лео је унео промене у звуку у односу на претходни албум We See Us Later, а како је реч и о одличном продуценту, одлучили су да проведу недељу дана код њега у студију и посвете се раду на новој плочи. Лео је био задужен за микс, а Мауро Широл и он урадили су мастеринг албума. Мауро је још имао улогу тонског сниматеља, заједно са Иваном Хавидићем.


На издању се налази 18 песама најразличитијих жанрова који су остварили одређени утицај на њих од блуза, рока, џеза, функ соула, кантрија, па и дашка фолка. Сам Норман је изјавио како је у питању раскрсница разних стилова које је одувек волео, али није имао довољно слободе да их сними. Сада су све снимили релативно брзо, тако да су задржали узбуђење и емоцију на свакој песми. Свака нумера прича посебну причу о ситуацијама које добро познајемо и које сви проживљавамо. Норман је написао све песме баш за овај албум и баш за ову поставу и додао како је пресрећан коначним резултатом јер је свој тројици дало нову животну енергију и радост. Према његовим речима, ово је најрањивији албум који је снимио, а свакако најузбудљивији.
Гостујући музичари:
Nick Steed – клавир/хаммонд на 7. и 11. песми
Антонија Вргоч Рола – пратећи вокал на 2. песми и перкусије на 2. и 15. песми
James Perri – пратећи вокал на 2. песми
Борис Хрепић-Хрепа – хармоника на 18. песми