Концерт: Мађарски државни фолклорни ансамбл
25/01/2019

Концерт: Мађарски државни фолклорни ансамбл

Мађарски државни фолклорни ансамбл наступаће у среду 06. фебруара на Великој сцени Народног позоришта Ужице са почетком у 20 часова.

Фолклорни ансамбл број један у Мађарској, основан је 1951. године са циљем да прикупља, чува и презентује благо мађарског фолклора. Од свог оснивања, на сцени изводи све жанрове мађарског фолклора: традиционалну музику и плес, аутентичну народну музику и плес, драмске фолклорне представе, светску музику на традиционалним основама, плесне представе, савремени плес и плесове засноване на Táncház традицији. Са овако разноврсним репертоаром, један је од ансамбала са највише наступа у свету. Током шест деценија постојања, Мађарски државни фолклорни ансамбл је наступао у 53 земље на четири континента, приказујући своје благо пред више од девет милиона људи. У својој дворани наступају више од 120 пута годишње и стални су гости на сценама широм Карпатског басена.
На репертоару ансамбла су и аутентична и савремена извођења. Традиционална извођења дају истинит приказ историјских односа у традиционалном животу, док плесно-сценски прикази користе фолклор као језик за преношење универзалних хуманистичких порука.