Кец бар у новом руху до краја јула
21/06/2019

Кец бар у новом руху до краја јула

Волонтерска акција чишћења платоа поред Народне библиотеке организована је данас у сарадњи Града Ужица и ЈКП “Биоктош”, у склопу припрема  за почетак радова на уређењу просторне целине “Кец бара, који ће се реализовати уз финансијску подршку компаније Унилевер Београд у оквиру велике акције “ЦИФ чисти Србију”.

Ужице је у априлу 2019. године конкурисао са предлогом за уређење “Кец бара” – платоа са парком поред Народне библиотеке, у оквиру друштвено-одговорне акције “ЦИФ чисти Србију” компаније Унилевер. Поменута иницијатива намењена је чишћењу и улепшавању локација у градовима широм Србије, односно прометних јавних простора и објеката од културно-историјског значаја, у циљу спречавања њиховог додатног пропадања, подизања свести о значају хигијенских навика и одржавања заједничког окружења чистим.

Жири акције је у првој фази оцене достављених пројеката одабрао пет најинтересантнијих локација које су се нашле у ужем избору, а одабир три победничка града обављен је путем онлајн гласања у ком је Ужице заузело прво место са више од 25.000 гласова и тиме стекло могућност за уређење кандидованог простора. На овај начин град је добио средства за санацију популарног бара на отвореном у непосредној композиционој вези са градским тргом, који је деценијама представљао место окупљања ужичких боема и креативне омладине и генерисао алтернативне садржаје значајне за развој урбаног идентитета.

Радови укупне вредности око милион динара обухватиће поплочавање дела партера ка улици Љубе Стојановића, пескарење фасадних и камених површина, замену урбаног мобилијара и озелењавање парка, како би се особеност овог амбијента оживела у духу савременог времена.