"Ja selektujem! A ti?"
20/11/2017

„Ja selektujem! A ti?“

Osnovna ideja projekta „Ja selektujem! A, ti?“ koji je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i Grad Užice, jeste da se Užičani upoznaju sa ekološkim uštedama koje su selekcijom otpada ostvarili učenici škola u Užicu. Sam naziv projekta je poruka mladih starijima – „Ja selektujem! A ti?“.

Za 5 godina koliko se primarna selekcija otpada u školama odvija, na Deponiju je  stiglo 160 tona selektovanog otpada, a to znači papira, plastike, tetrapaka i limenki. Od ukupne količine,  papira je 106 tona, plastike oko 38 tona i tetrapaka i limenke više od 17 tona. Kada se ovi podaci preračunaju u ekološke brojeve, dobijeni su rezultati za ponos:

– za jednu tonu papira potrebno je poseći 12 stabala –  reciklažom 106 tona spašeno je najmanje 1278 stabala!

– za jedan kilogram plastike porebno je 1,9 kilograma nafte – reciklažom 38 tona spašeno je više od 72 tone nafte!

– reciklažom jedne limenke uštedi se električne energije dovoljno za rad sijalice od 100w puna dva sata – reciklažom 17 tona postignuta je ušteda električne energije dovoljne za potrošnju četvoročlane porodice i to u 20 godina!

Zamislite ekološke uštede ukoliko bi se svi građani angažovali u pravcu primarne selekcije?!

Udruženje nastavnika „Opstanak“ koje okuplja biologe koji žive i rade na teritoriji Zlatiborskog okruga, do sada je osmislilo i realizovalo brojne aktivnosti u cilju podizanja ekološke svesti i savesti učenika, ali i sugrađana. Znajući da bez konstantne edukacije nema veće uključenosti sugrađana u rešavanje ekoloških problema u gradu, osmislili su i projekat „Ja selektujem! A ti?“, okrenut informisanju građana.

„Nadamo se da ćemo uspeti da se sugrađeni zamisle, razmisle i uzmu veće učešće u unapređenju sistema primarne selekcije u Užicu. Mala promena u ponašanju pojedinca, kumulativno može imati sjajne ekološke efekte, a informisanje sugrađana o prednostima reciklaže treba da dovede do promene odnosa prema otpadu, od „đubre“ prema  „sirovina“- istakla je Dušica Ristović zamenik predsednika Udruženja nastavnika „Opstanak“ i dodala da je ovaj projekat jedan u nizu, kojim žele postići da, u godinama koje dolaze,  primarna selekcija postane poželjna navika žitelja Užica.