Изложба „Меке форме“
27/04/2021

Изложба „Меке форме“

Изложба „Меке форме” Ана Вртачник биће представљенa у Галерији Рефлектор. Изложба ће бити отворена за јавност од петка 30. априла до суботе 15. маја, без званичног отварања, уз поштовање свих епидемиолошких мера. Заинтересовани могу да погледају изложбу, уз претходну најаву на galleryreflektor@gmail.com

„Меке форме“ говоре о новооткривеној слободи којом се уметница креће између различитих медија, о неочекиваним и симболичким текстилним применама, о тактилности, привлачности и аверзији, али и креирању уметности која провоцира својом мекоћом и виталношћу. Богато текстуриране површине стваране су тешким и дуготрајним енергетским процесом све док се не споје у једну целину. Сваки рад на крају је трансформисан у јединствен уметнички комад, хибрид слике и скулптуре. Вртачник следи примере феминистичких пракси у уметности друге половине XX века, освајања и реконтекстуализације текстила као ликовног материјала који се често везује за „женски рад“ или „украс“ показујући управо снагу уместо слабости.

Ана Вртачник рођена је 1991. године у Сарајеву, Босна и Херцеговина. Основне и мастер студије сликарства завршила је на Академији уметности у Новом Саду. Тренутно је студент завршне године докторских студија на истој Академији где је и запослена као виши стручни сарадник. До сада је имала бројне самосталне и групне изложбе, колаборације и публикације са различитим уметницима, кустосима, институцијама и галеријама широм света (Кина, Швајцарска, Белгија, Холандија, Аустрија, Данска, Сједињене Америчке Државе, Канада, Шпанија…)