Градоначелница Ужица обишла део трасе будуће обилазнице око Ужица
29/04/2021

Градоначелница Ужица обишла део трасе будуће обилазнице око Ужица

“Захваљујући председнику Александру Вучићу и Влади Републике Србије, који су препознали значај и важност овог пројекта, доћи ће до изградње обилазнице око Ужица, чиме ће бити решено неколико великих дугогодишњих проблема”, истакла је обилазећи део трасе будуће обилазнице градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Смањићемо аерозагађење које настаје као последица утицаја саобраћаја јер ће теретни и аутобуски саобраћај бити измештен из града чиме се додатно убрзава проток саобраћаја у самом центру. И безбедност свих учесника у саобраћају дижемо на виши ниво јер коначно решавамо и проблем раскрснице код Прве основне школе краља Петра II.”

Градоначелница додаје и да су имовинско-правни односи на целој траси будуће обилазнице решени.

“Пројектована вредност радова већа је од 15 милиона евра, а обавеза Града односи се на достављање неопходне документације. Због тога су чланови формиране Радне групе при Министарству грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре, представници Ужице развоја и Града Ужица. Надамо се да ће пројектно-техничка документација бити завршена до краја ове године, како би први радови почели почетком наредне.”

Директор ЈП Ужице развој Никола Максимовић навео је да Радни тим који је формирало Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре поводом реализације пројекта обилазнице око Ужица, убразано ради на усаглашавању планске документације.

“Обзиром да траса будуће обилазнице обухвата три постојећа планска документа – План генералне регулације Бела Земља, План генералне регулације Турица и Просторни план Ужица неопходно је све то сагледати и усагласити како би се што пре приступило изради пројектно-техничке документације.”

Максимовић је навео да је већ наредне недеље планиран састанак Радног тима у Београду како би се сагледао претходни пројекат обилазнице који је радио Институт за путеве, а који мора бити препројектован и урађен према важећим законима и прописима.

Према речима Максимовића вероватно ће морати да се ураде и нова геотехничка и геомеханичка испитивања терена, а пред пројектанте ће бити изнет и предлог да се на Сињевцу остави прикључење на обилазницу, како би се грађанима тог дела града олакшао приступ магистралном путу ка Златибору и на другу страну саобраћајници ка Кадињачи и Бајиној Башти.

Радови на обилазници око Ужица почели су најпре 1993. године, а настављени 2006. године када је изведен део радова. Обилазница је дуга 4 846 метара, а највећи изазов представљаће изградња моста дугог 252 метра.