Град Ужице окићен државним заставама
13/02/2018

Град Ужице окићен државним заставама

Данас је у Градској кући одржана конференција за медије поводом најаве Свечне академије посвећене Дану државности која ће бити одржана у среду 14. фебруара у Свечаној сали са почетком у 18 часова и акције кићења града државним заставама.

Председник Друштва историчара Ужица и Српско-руског клуба, Немања Спаловић је овим поводом рекао да се “до сада врло често Дан државности обележавао само у Орашцу, на Опленцу и у Београду и да су врло ретко остали градови у Србији свечано обележавали овај државни празник, што није случај у другим државама у свету. Наша идеја је да Ужице покрене иницијативу да и други градови у Србији узму учешће у свечном обележавању Дана државности која ће се, надамо се пренети и на друге градове па је са тим циљем организована Свечна академија и акција кићења града државним заствама али и друге манифестације попут тактичко техничког збора на Градском тргу”. 

“На иницијативу Друштва историчара а и самих грађана Ужица, руководство Града је одлучило да ове године целокупан програм обележавања Дана држваности подигне на виши ниво”, рекао је заменик Градоначелника Немања Нешић и додао да су у складу са тим на многим местима на главној улици постављене државне заставе али исто тако и на свим државним институцијама где су ове године обновљене заставе које нису биле репрезентативне.

По речима Нешића, Град Ужице разматра могућност да се на Старом граду направе јарболи на којима ће бити истакнуте велике застве Републике Србије и града Ужица, што би, како каже, био велики подстрек за решавање проблема који се огледа у чињеници да грађани Србије али и Ужица немају још увек развијен култ заставе.

Заменик градоначелника Немања Нешић је најавио и тактичко технички збор који ће Другa бригадa копнене војске Србије одржати на Градском тргу у среду 14. фебруара од 11 до 14 часова а који је такође у склопу обележавања Дана државности Републике Србије.

Грaђани ће на збору имати прилику да виде оклопна возила типа „М-77 Огањ“, као и сет колективног и пешадијског наоружања.